Месу и млијечним производима у трговачком центру “Конзум” истекао рок

Александар Стојановић
Месу и млијечним производима у трговачком центру “Конзум” истекао рок

Бањалука - Након пријаве Валентина Ковачевића који је купио пуну корпу робе са истеклим роком трајања, инспекцијском контролом у Тржном центру “Конзум”, утврђене су додатне неправилности, а у првом реду да је рок истекао појединим месним прерађевинама и млијечним производима.

Како је потврђено из Одјељења за инспекцијске послове инспектори су пронашли 940 грама млијечних производа, 900 грама месних прерађевина, 28 грама кондиторског производа, четири литре пива и 2,5 литре безалкохолних пића којима је истекао рок трајања.

- Инспекција је исти дан преконтролисала рафе у том маркету, јер је постојала сумња да и други производи више не би требало да буду у продаји.  Наложено је да на лицу мјеста буду уништени они производи који више нису били за употребу - рекли су из ресорног Одјељења.

У саопштењу из инспекције још су додали да је “Конзум” кажњен са 2.000 КМ, док је одговорном лицу написана казна у износу од 300 КМ.

У првих шест мјесеци инспектори за храну обавили су 546 контрола у 107 објекта у којима се врши промет хране том приликом је стављено ван промета мања количина хране због истеклог рока употребе.

- По захтјевима привредних субјеката за нешкодљиво уништење хране са истеклим роком употребе због ослобађања од ПДВ–а, на депонији је уништено 7.084 килограма прехрамбених производа и 89.552 литара разних пића чија је вриједност била 291.868 КМ - рекли су из Одјељења и додали да је издато 20 прекршајних налога у износу од 16.250 КМ.

Валентино Ковачевић, који је пријавио случај надлежној инспекцији, најављује да ће против “Конзума” поднијети тужбу.

- Као што сам и претпоставио, сокови које сам купио нису били једини производи којима је истекао рок. Мени је страшно да се на полицама налазе млијечни и месни производи који нису исправни, срећа је да се нико није отровао. Не могу да вјерујем да се неко игра тако са нашим животима само да би остварио профит - рекао је Ковачевић и додао да се нада да је ово изолован случај, те да ће, и ако постоје објекти који овако послују, ово бити опомена за све.

До закључења овог броја “Гласа Српске” нисмо добили коментар из трговачког ланца “Конзум”.

Јаче контроле

Инспектори у Одјељењу за инспекцијске послове по својим плановима и препорукама републичке управе за инспекцијске послове, односно главног инспектора за храну, у току љетњих мјесеци обављали су појачан инспекцијски надзор у објектима за промет и призводњу хране.

- Прехрамбени производи су кварљивији током љетних мјесеци, те су због тога спровођене јаче контроле - рекли су из Одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана