Магија хода на 400 метара изнад амбиса

Илијана Божић
Магија хода на 400 метара изнад амбиса

Бањалука - “Дрил енд чил” фестивал у чијем је средишту ход по траци, јединствени адреналински подухват на 400 метара изнад кањона Тијесно, окупио је свјетске пењаче и модерне акробате, познате као “хајлајнере” које је одушевила љепота Врбаса и природе која га окружује.

Око 500 авантуриста који су дошли из 29 земаља свијета до недјеље ће уживати у чарима ходања међу литицама. Фестивал, који су прославио свјетски познат канал “Национална географија”, у чијим кадровима су приказани млади који безбрижно уживају у шареним лежаљкама постављеним изнад амбиса, почео је 6. септембра, а завршава се у недјељу.

Рикардо Квинтеро Рестрепо из Колумбије одушевљен је јер му се указала прилика да вјежба и ужива у љепотама кањона Тијесно.

- За овај импозантан подухват потребно је доста храбрости. Обожавам ову врсту адреналина и срећан сам што сам упознао град, људе и пробао домаћу храну - истакао је Ретрепо и додао да препоручује свима да посјете овај фестивал и Бањалуку.

Желимир Рњак, секретар Пењачког клуба “Икстрим” (Еџтреме), који је организатор фестивала, казао је да је презентацију одржао свјетски рекордер Лукас Ирмлер, те да су због великог интересовања морали ограничити број учесника.

- Било је 450 регистрованих, али дошло је много људи који су у пролазу чули за фестивал, као и они који нису стигли да се региструју на вријеме. Много њих је првих година долазило самостално, а сад су дошли породицама, са бебама и малом дјецом - рекао је Рњак и додао да су због тога веома срећни.

Он је истакао да се посебност фестивала огледа у заједничкој сарадњи пењача и хајлајнера.

- Ријетки су фестивали на којима ове двије групе сарађују и који људима омогућавају обуку. Потрудили смо се да за свих девет дана припремимо различите радионице на којима искусни имају могућност да унаприједе вјештине, а они који никада нису пробали овај спорт могу да науче - истакао је Рњак.

Он је додао да у БиХ има доста људи који желе да се окушају у спортском пењању те да су из тог разлога и дошли на идеју да организују овакав фестивал, али да то није случај са хајлајном.

- Посјетиоци доносе своју опрему и онда заједно постављамо и скидамо линије. На тај начин могу да учествују и да науче нешто ново, али и да нам помогну. На то смо веома поносни, а видимо да су људи веома задовољни што им је пружена прилика да самостално раде - истакао је Рњак и додао да је то уједно и најбољи начин да се заволи овај спорт.

Најдужа линија на Балкану

Желимир Рњак је истакао да је претходне три године линија била дуга 420 метара.

- Ове године је продужена за 50 метара што је чини најдужом на Балкану. Ход на траци је веома захтјеван и потребна је физичка спремност и искуство - рекао је Рњак и додао да почетници могу да се обучавају на линији дугој 35 метара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана