Лауш велико градилиште, при крају мост у Драгочају

Александар Стојановић
Лауш велико градилиште, при крају мост у Драгочају

Бањалука - Почиње асфалтирање новог моста у Драгочају и он би могао ускоро бити завршен а на подручју града грађевинска сезона се захуктава јер ће ускоро бити проширена саобраћајница, изграђен тротоар и оборинска канализација у улици Момчила Поповића на Лаушу. Истовремено очекује се почетак изградње пјешачке стазе на споју улице Босе Живковић и Санска.

 

Потврђено је ово у Одјељењу за саобраћај и путеве гдје истичу те да је у оквиру циклуса “Бањалука се гради” у току или је планиран почетак реализације великог броја инфраструктурних пројеката.

Изградња новог моста у Драгочају, једног од највећих инвестиционих пројеката у овом насељу, одвија се предвиђеном динамиком.

До сада су изграђени обални стубови моста, постављени бетонски носачи и армиранобетонске плоче. Сљедећи корак ка завршетку прелаза преко ријеке Драгочајке биће постављање завршних слојева асфалта - истичу у Одјељењу.

Још су додали да је протекле седмице постављена ограда и хидроизолације, чиме се стварају услови за постављање ивичњака на мосту.

Према пројекту, прелаз преко Драгочајке биће дугачак 13, а широк девет метара. Имаће двије саобраћајне траке по три метра, те двије пјешачке стазе од по метар и по ширине.

Што се тиче улице Момчила Поповића из Одјељења истичу да је ријеч о веома фреквентној улици која је повезница између западног транзита и кружног тока на Лаушу.

- Биће реконструисано око 200 метар саобраћајнице. За ту намјену из буџета ће бити издвојено близу 200.000 КМ. У току је тендер за избор извођача, а ако поступак буде успјешно окончан, радови почињу сљедећег мјесеца - навели су из овог одјељења.

У току је избор извођача и за изградњу пјешачке стазе на споју улице Босе Живковић и Санска.

- На овој локацији била је неуређена јавна површина, којом су се кретали пјешаци. Планирана је изградња пјешачке стазе, која ће због конфигурације терена бити изграђена у виду степеништа - закључили су у ресорном одјељењу.

Смањен ризик

Изградњом новог моста не само да ће бити побољшан и убрзан саобраћај у Драгочају, већ ће значајно бити смањен ризик од изливања ријеке Драгочајке што је раније био чест случај, јер је стари мост представљао тзв. уско грло у случајевима високих водостаја.

- Из тог разлога, нови мост биће знатно већи од досадашњег, са омогућеним двосмјерним саобраћајем - рекли су у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана