Куповина стана без шансе за превару

Весна Поповић
Куповина стана без шансе за превару

Бањалука - Како би ставила тачку на преваре приликом куповине станова, Градска управа до краја године планира да успостави регистар инвеститора путем којег ће становници моћи добити све информације о онима који продају некретнине.

Начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић казао је да ће ова услуга бити дио новине у оквиру једношалтерског система за издавање грађевинских дозвола.

- У току је измјена дијела Закона о грађењу који ће омогућити да то спроведемо. Надам се да ће ускоро бити готов нацрт измјене закона и да ће та измјена бити усвојена до краја октобра у републичком парламенту. То ће нам омогућити да до краја године успоставимо регистар инвеститора. У њему ће бити информације о томе да ли је за пројекат издата грађевинска дозвола, да ли парцела на којој инвеститор гради објекат има ријешене имовинско-правне односе и слично - навео је Станаревић.

Казао је да ће грађани моћи да предају захтјев за издавање ових информација и да ће одјељење потенцијалним купцима омогућити увид у потпуни историјат инвеститора.

- Циљ је да спријечимо то да грађани буду преварени приликом куповине стана, а таквих је случајева у прошлости било, и то не мало - рекао је Станаревић.

Навео је да због неодговорних инвеститора у граду има 26 зграда без свих потребних дозвола.

- Покушавамо да ријешимо те проблеме један по један. Не постоји јединствена мјера која ће то све ријешити јер нису сви случајеви исти. Негдје нису ријешени имовинско-правни односи на парцелама гдје су изграђене зграде, а у неким случајевима су инвеститори у међувремену пропали, па немамо од кога да тражимо да исправи ту ситуацију - рекао је Станаревић.

Казао је да је од почетка године, од када је у функцији једношалтерски систем, издавање грађевинских дозвола убрзано за 30-40 одсто.

- Већина дозвола које су до сада издате била је за грађане, односно за градњу мањих стамбених објеката, а то је и био наш циљ, да олакшамо људима пут до дозвола. Велики инвеститори имају људе који су уходани у процедуре издавања документације за добијање грађевинских дозвола и то њима у принципу није ни требало - навео је Станаревић.

Тијана Топић, која планира да купи стан, каже да је веома важно да у регистру буде наведено да ли су неке фирме имале сумњиве послове те да буду направљене “црне листе”.

  • Важно је да регистром буду обухваћени и они инвеститори за које је потребно алармирати грађане ако се одлуче да од њих пазаре стан - истакла је Топићева.

Дозволе

Према подацима Одјељења за просторно уређење, од почетка године до средине јуна издате су 194 грађевинске дозволе, што је за 43 више него у истом периоду лани.

- У већини случајева ове године су издате дозволе за мање стамбене објекте до 200 квадрата - навели су у одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана