Кружни токови у Бањалуци гасе саобраћајна жаришта

Милош Васиљевић
Кружни токови у Бањалуци гасе саобраћајна жаришта

Бањалука - Градња кружног тока у Алеји Светог Саве, на раскрсници код Основног суда, почела је јуче, у оквиру настојања да што више прометних раскрсница буде ослобођено семафора, чиме ће бити убрзан ток саобраћаја.

Посао, започет недавним пуштањем у саобраћај два кружна тока на правцу према источном транзиту, јуче је настављен почетком градње кружног тока на раскрсници улица Васе Пелагића, Владике Платона и Алеје Светог Саве. Радове вриједне 217.000 КМ, који би требало да буду завршени за два мјесеца, изводи предузеће “Грађење Ђурић”. Градоначелник Игор Радојичић изјавио је да би овај кружни ток, али и онај који ће бити изграђен у наставку саобраћајнице на спајању са Гундулићевом улицом, код Адико банке, увелико убрзати саобраћај у једној од централних саобраћајница. Он је додао да ова саобраћајница служи и као својеврсна повезница источног и западног транзита.

- Увјерени смо да ће градњом ових двију кружних раскрсница значајно бити растерећен саобраћај и да ће то у крајњој линији довести до тога да возач са Старчевице до центра града дође у року од неколико минута - рекао је Радојичић. Он је позвао грађане да имају разумијевања за предстојеће радове, од којих ће, нагласио је, велике користи на крају имати возачи који ће моћи да знатно брже и без стајања у колонама дођу до свог одредишта.

Радојичић је нагласио да је крајњи циљ ових пројеката шира намјера градских власти да се олакша и убрза саобраћај на путевима који повезују источни и западни транзит, који су од виталне важности за функционисање саобраћаја у Бањалуци.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић нагласио је да ће се за вријеме радова настојати да саобраћај буде што мање ометан. Управо из тог разлога, додао је Сандић, за вријеме радова биће постављен привремени кружни ток како би се у међувремену могло почети и са градњом кружне раскрснице код Адико банке.

- Истовремено, ресорно одјељење проводи додатне анализе с циљем да на још неким раскрсницама буду постављени и јефтинији, импровизовани кружни токови, као што смо недавно поставили на спајању улице Мајке Југовића и новоизграђеног дијела источног транзита - рекао је Сандић.

Пјешаци

Градња кружног тока у Алеји Светог Саве требало би да олакша кретање и пјешацима јер ће бити проширен тротоар са лијеве стране улице Васе Пелагића.

- С обзиром на то да ће бити уклоњени семафори, посебно треба повести рачуна о безбједности пјешака. Надам се да ће возачи више поштовати правила и заустављати се пред пјешачким прелазом те имати у виду да много дјеце прелази ову фреквентну саобраћајницу - рекла је пензионерка Радмила П, која сматра да би најидеалније било направити подземни пролаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана