Крупа на Врбасу муку мучи са инфраструктуром

Илијана Божић
Крупа на Врбасу муку мучи са инфраструктуром

Бањалука - Мјештани Крупе на Врбасу муку муче са оборинским водама, јер са првим већим падавинама настају оштећења путева, а нечесто су поплављене куће и усјеви.

Према причама становника кише изазивају и излијевање фекалија, па страхује се и од заразе. Мјештанин Богдан Ристић је рекао да је неопходно побољшати инфраструктуру да би били створени бољи услови за живот.

- Током било којег невремена поток не може да прими оборинске воде, јер постављена цијев нема довољан промјер да би могла да поднесе већу количину падавина, тако да настају проблеми. Са десне стране потока некад је било брдо, које је заравнато усљед радова који су извођени у приватним режијама. Тада је направљен пропуст постављањем те цијеви која је премалена - рекао је Ристић.

Нагласио је да је најгоре што излијевање направи велике проблеме, јер доносе, поред свега, много камена, шљунка и земље.

- Вода редовно оштети макадамски пут. Неријетко уђе у подруме, поплави баште и усјеве, тако да штета буде заиста огромна. Неко од одговорних би требало да мало и о нама поведе рачуна - казао је Ристић.

Заселак, којем припадају куће Ристића, Јекића и Малбашића, приликом сваког невремена води борбу са оборинским водама.

- Асфалтирање дијела пута према Ристићима и Јекићима трајно би уклонило проблеме. То би мање коштало од износа који сваки пут буде уложен за санирање штете - рекао је Ристић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Крупа на Врбасу Драган Грбић нагласио је да насипи трају до прве кише, поготово тамо гдје нема одводних канала, а у већини случајева их нема.

- Најлошији асфалт је бољи од најквалитетнијег макадама. Надамо се да ће град помоћи да овај проблем што прије буде ријешен - казао је Грбић.

Становници Крупе на Врбасу покушавали су да се одбране колико је то било у њиховој моћи.

- Сами смо финансирали поправке на путу. Било би добро када би послије обилнијих падавина и хигијеничари изашли на терен, јер је тада неопходно извршити дезинфекцију. Страхујемо од заразе усљед излијевања фекалија - истакао је мјештанин Бошко Мијић.

Заборављени

Предсједник Савјета мјесне заједнице Драган Грбић каже да је Крупа на Врбасу често заборављена.

- Невријеме које нас је задесило у мају направило је хаос. Сви путеви су тада били оштећени. Комисија је обишла терен. Пут смо означили као приоритет за модернизацију, јер је то једино рјешење - нагласио је Грбић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана