Конкурс за идејно рјешње моста на Доцу биће расписан 10. јула

ATV
Конкурс за идејно рјешње моста на Доцу биће расписан 10. јула

Бањалука - У самом срцу Бањалуке, у насељу Долац, треба да никне нови мост. Повезаће двије обале Врбаса, олакшати саобраћај, али и постати нови симбол града, кажу у градској управи. Међународни конкурс за идејно рјешење биће расписан 10. јула, а за најбољи концепт слиједи награда од 48 хиљада КМ.

“Очекујемо да пуно људи то ради. Тема је занимљива, интригантна. Конкурс се затвара крајем септембра мјесеца. Има довољно времена да се уради. И кажем, поред тога што ће ријешити битно саобраћајно питање, он ће хтио не хтио, постати будући симбол Бањалуке, и то један од најважнијих,” рекао је Иван Рашковић, архитекта града Бањалука. 

Посла ће, кажу, бити доста. Не ради се само мост, већ и значајне приступне саобраћајнице. Улица Горана Радуловића Бимбе, која иде испод Кастела, својеврсна је црна тачка у Бањалуци, а изградњом моста и тај проблем ће се ријешити.

“Наравно да треба да се побољша. Прво, видите како је овдје, ево сад је љетно вријеме, вруће је, неугодан мирис, фуј! А овдје је уско, тијесно, бициклисти, пјешаци, једноставно, тешко се овуда пролази, а и многи грађани су свјесни да овдје јако често се дешавају саобраћајне несреће, на овој кривини.”

“Камо среће да се што прије отвори овај мост, направи ту, јер би толико били ми сретнији, били би растерећенији. Кажем, камо среће! Ето, што прије,” кажу грађани Бањалуке.

У плану је да нови мост споји улицу Горана Радуловића Бимбе са Мачванском. Траса би, затим, водила преко Булевара Степе Степановића, гдје се планира изградња раскрснице код ђачког дома, до повезивања на источни транзит.

“Уколико идејно рјешење будемо добили крајем септембра, одмах након тога, слиједи расписивање конкурса за израду главног пројекта. Очекујемо да и та процедура буде завршена до прољећа сљедеће године. Упоредо рјешавамо имовинско-правне односе, тако да је реално, можда у другој половини сљедеће године, ја бих да будем опрезан, рекао чак у јесен сљедеће године да би могли почети радови,” каже Славиша сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путее града Бањалуке.

Конкурс за идејно рјешење изградње моста и изгледа његовог непосредног окружења биће отворен до 30. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана