Киша штити комарце у бањалучким насељима

Милош Васиљевић
Киша штити комарце у бањалучким насељима

Бањалука - Становници многих насеља муку муче са комарцима, којих је послије кишних дана све више, а досадним “крвопијама” погодује нестабилно вријеме, јер тада не може бити обављено запрашивање.

Мјештанин Старчевице Давор Г. је казао да увече почиње права борба са комарцима, те да му никакви препарати не помажу да се одбрани од ових досадних инсеката. Ништа боље није ни у насељу Петрићевац, гдје кажу да су на мети комараца најчешће малишани који се играју у близини непокошених површина. На све већи број комараца пожалили су се и мјештани који живе у близини ријека, који кажу да увече не могу ни прозор да отворе.

Из предузећа “Еко-бел”, које спроводи акције запрашивања ових инсеката, су рекли да се најезда комараца очекује наредних десетак дана, али се надају да би до краја ове седмице могли да заврше дезинсекцију. Директор “Еко-бела” Владимир Шушњар је казао да је ова година погодна за размножавање комараца и крпеља. Он је истакао да су екипе “Еко-бела” у прошлој седмици обишле град и све критичне локалитете.

- Систематску дезинсекцију комараца почели смо прије мјесец и по, с тим да смо прво третирали ларве комараца. На свим мјестима гдје су се појавиле ларве, посебно у приградским насељима и локацијама гдје су њихова стална и повремена станишта, обавили смо ларвицидни третман - казао је Шушњар.

Он је нагласио да временски услови диктирају термин запрашивања, али и истакао да у овом предузећу спремно дочекују активности које обављају два до три пута годишње.

- У посљедњих 15 дана су били неповољни временски услови за третирање одраслих комараца. У међувремену је у добром дијелу града покошена трава, а тиме и смањена могућност да буде повећан број комараца. Надам се да нас нестабилно вријеме неће спријечити да у наредна три до четири дана почнемо са запрашивањем комараца - рекао је Шушњар.

Додао је да су приоритети приградска насеља и локалитети уз водотоке.

  • Очекујемо најезду комараца у сљедећих десет дана када ће температура ваздуха и воде, посебно уз ријечне токове Врбаса и у приградским насељима, бити већа. Критична су и мјеста гдје канализација није адекватно регулисана - истакао је Шушњар.

Крпељи

Стручњаци упозоравају да су крпељи изузетно опасни, могу да изазову лајмску болест, од које годишње у просјеку оболи стотинак пацијената у РС, од чега најмање 50 у Бањалуци.

- Крпеља има свуда и морамо повести рачуна и о њима, јер нису безазлени - казао је Владимир Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана