Језеро Шљивно на Мањачи будући рај за купаче и кампере

Илијана Божић
Језеро Шљивно на Мањачи будући рај за купаче и кампере

Бањалука - Језеро Шљивно бившег војног полигона на Мањачи биће у скоријој будућности нови рекреативни центар који ће да привлачи туристе, а тим поводом данс је почело уређење и чишћење терена као прва фаза изградње овог комплекса.

Пројекат је вриједан милион и по КМ, а резултат је заједничке сарадње и иницијативе Туристичке организације Бањалуке (ТОБЛ), Градске развојне агенције и Центра за развој пољопривреде и села, који су препознали Мањачу као подручје изузетних туристичких потенцијала.

Помоћница директора ТОБЛ-а Миња Шурлан рекла је да је циљ свих активности проширење туристичке понуде града.

- У наредним фазама, када ријешимо објекте за ноћење, страни и домаћи гости ће имати прилику да овдје бораве и дуже вријеме. Идеја нам је да ова локација постане простор за камповање - нагласила је Шурланова.

Терен око језера биће припремљен за даљу изградњу привремених објеката,  плаже и игралишта за најмлађе посјетиоце.

- Бројна удружења и организације које су се одазвале акцији чишћења показују колики је интерес за овакав пројекат, који ће, и те како, служити како нашим суграђанима, тако и туристима - казао је замјеник градоначелника Срђан Амиџић.

У чишћењу језера Шљивно и стаза учествовале су градске јавне установе, фирме које су препознале значај пројекта, удружења спортова на води, удружења грађана, еколошке секције и ватрогасци. Вођа тима Републичке цивиле заштите Борислав Трнинић казао је да су се  радо одазвали акцији.

- Језеро је било запуштено, али је веома важно да нема никаквих загађивача те да је вода исправна и добра за купање - рекао је Трнинић.

Будући да су почеле припреме за европско првенство у рафтингу, у акцији је учествовао јуниорски  тим Русије, који је чистио језеро. Допринос уклањању шибља око стаза, водених биљака, крчењу терена самоиницијативно су дали и планинари "Расрупе екопарка" из Теслића.

Према ријечима директора Центра за развој пољопривреде и села Драшка Илића, језеро Шљивно треба да буде уређено како би било доступно суграђанима, али и свима који пролазе овим простором.

- Окупило се 300 учесника, што нас је подсјетило на добра стара времена, када смо заједничким трудом знали да урадимо много - рекао је Илић.

Обезбијеђена средства

Директор Градске развојне агенције Марио Милановић истакао је да се ради на урбанистичком планирању самог простора.

- Прије девет мјесеци почели смо да развијамо ову идеју и дочекали да у кратком року почне реализација прве фазе. Обезбијеђена су средства за остваривање друге фазе, која подразумијева постављање бунгалова, уређење инфраструктуре, фабрику контејнера, адреналинске спортове и остале садржаје - рекао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана