Инцидент код Основне школе Петар Петровић Његош: Пас оборио жену и угризао је за ногу

Јелена Цвијановић
Инцидент код Основне школе Петар Петровић Његош: Пас оборио жену и угризао је за ногу

Бањалука - Права драма одиграла се у близини Основне школе "Петар Петровић Његош" када је пас истрчао из оближњег дворишта и угризао жену за ногу, сазнаје "Глас Српске".

Све се десило у недјељу, када је несрећна жена пролазила поред школског дворишта на којем су се малишани играли шутирајући лопту. Извор "Гласа" је испричао да су дјеца највјероватније заборавила да затворе капију дворишта оближње куће, из којег је истрчао пас.

- Белгијски овчар је почео да трчи за лоптом, а жена се уплашила да ће наудити дјеци те је кренула ка њима. Одједном је пас скочио, оборио је на земљу и угризао за ногу - рекао је извор.

Он је додао да је и раније виђао овог пса у близини школе, али никада до сада није нападао било кога нити је показивао знаке агресивности.

Очевидац је казао да је након тога дошла полиција и Служба хитне помоћи која је збринула нападнуту жену. Ове информације нам јуче нису могли потврдити у полицији, те нису могли да одговоре да ли им је пријављен овај напад, док су у Дому здравља потврдили да је у недјељу у Службу хитне помоћи примљена жена коју је угризао пас. Нису могли да прецизирају да ли је ријеч о жени коју је напао пас код школе "Петар Петровић Његош".

- Повријеђена жена је збринута у Служби хитне помоћи и превезена на Клинику за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру РС - рекла је портпарол бањалучког Дома здравља Дијана Ожеговић.

Из Клинике за инфективне болести УКЦ РС истакли су да су у недјељу примили жену чији су иницијали Б. В. (58) са угризним ранама на лијевој поткољеници.

- Пацијенткиња је збринута, примила је прву дозу вакцине против бјеснила и упућена на кућно лијечење - навели су из ове клинике.

Из Основне школе "Петар Петровић Његош" су рекли да ништа не знају о овом инциденту, те да од нас чују да је неко нападнут у недјељу.

Стручњаци упозоравају да многи власници паса постају неодговорни одлуком да затворе пса или га вежу у дворишту. Наглашавају да савјесно власништво над псом подразумијева и бригу о његовим менталним потребама, редовној вакцинацији, шетњама и навикавање на присуство других људи. Пас који се држи у граду и има контакт с људима мора бити социјализован. Ако се држи у дворишту куће, мора стајати упозорење "опасан пас", у шетњи су обавезни корпа и поводац, а то ријетко ко поштује. Још већи проблем представљају пси луталице, којих су пуне улице.

Грађани и удружења за заштиту животиња одавно упозоравају да је потребно системско рјешење ове области, односно стерилизација, јер би број паса за неколико година тако био смањен и за 90 одсто. Зато охрабрује најава из Фондације "Догс труст", једне од највећих свјетских организација, да ће и у Бањалуци спровести пројекат бесплатне стерилизације свих паса луталица. Ово је потврдио и предсједник Ветеринарске коморе РС Саша Бошковић.

- Свако може да води пса на програм који поред стерилизације укључује: вакцину против бјеснила која штити и псе и заједницу од ове опасне болести, антипаразитни третман и микрочип  ушну маркицу за псе луталице - казао је Бошковић.

Напад луталица

На улицама се често могу видјети чопори паса луталица, а на њиховој мети је недавно била и Данијела С., која је захваљујући својим суграђанима прошла без посљедица.

- Ишла сам на посао када ме сустигао чопор паса код кружног тока на Петрићевцу. Окружили су ме и лајали, а ја сам стојала мирно плашећи се, ако било шта учиним, да ће ме напасти. Све су видјели радници оближњег тржног центра, који су одмах дотрчали и отјерали псе, чак су хтјели да их гађају својом обућом. Уто се зауставио један аутомобил и возач ми је такође притекао у помоћ - казала је Данијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана