И старије особе уче да пливају

Илијана Божић
И старије особе уче да пливају

Бањалука - Љето је и сезона купања је одавно почела, па су због тога инструкторима пливања пуне руке посла. Међу непливачима који траже помоћ нису само најмлађи, којих је, истина, највише, већ и људи у познијим годинама.

На Градском олимпијском базену десет година траје бесплатна обука за непливаче и до сада је око 10.000 полазника научило да плива.

- Обука коју вршимо на Градском олимпијском базену прилагођена је млађем узрасту, односно дјеци од пете до десете године. Међутим, тренери часове пливања прилагођавају и старијим лицима, али је већина вјежби иста као и за најмлађе полазнике. Најстарија особа која је дошла да учи пливање имала је више од 60 година - казао је Ведран Митровић, директор предузећа “Аквана”, у склопу којег је и Градски олимпијски базен.

У овом периоду веома је велика заинтересованост непливача за обуку, али и за усавршавање пливачких техника.

Тренер Пливачког клуба “Олимп” Миодраг Чеко истакао је да би за 20 часова обуке непливачи требало да се ослободе страха, науче правилно да дишу у води, те да усаврше покрете при пливању.

- Имали смо позитивна искуства у школи пливања. Најстарија особа која је код нас свладавала ову вјештину имала је око 70 година и послије неколико мјесеци рада постала је добар пливач. Дешавало се да трогодишње дијте научи да плива и постане сигурно у води. Ми обуку вршимо свакодневно и задовољни смо како полазници савладавају пливачке технике - рекао је Чеко.

Додао је да је страх од воде главни узрок због којег људи у позним годинама остају непливачи.

- Ослобађање од страха је постепена методолошка радња, а рјешавајући овај проблем тренери примјењују искуство стечено радом, те познавање педагогије и психологије - истакао је Чеко.

Поред страха, непливачи старије доби као разлоге наводе и стид од околине, али и одрастање у мјестима која нису имала базене или ријеке.

Одустајање

Међу полазницима школе пливања има и оних који одустају и никада не успију да савладају ову вјештину.

- Постоје случајеви да кандидата не успију научити да плива за 20 часова, али су ријетки. У тој ситуацији понављају курс или постају дефинитивно сигурни у води. Важна је упорност и истрајност. Сваки човјек је индивидуа за себе и другачије реагује на непознато - истакао је главни тренер Пливачког клуба Миодраг Чеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана