Граду потребан бољи и јефтинији јавни превоз

Александар Стојановић
Граду потребан бољи и јефтинији јавни превоз

Бањалука - Квалитет јавног градског превоза је на ниском нивоу и потребно га је побољшати, усагласили су се јуче одборници владајуће коалиције, али и опозиције у Скупштини града у наставку 35. редовне сједнице, која је прекинута прошле седмице.

Највећу пажњу међу одборницима привукла је информација о јавном превозу, а предсједник Скупштине Зоран Талић истакао је да би изнесене информације требало да послуже надлежним одјељењима да у сарадњи са превозницима раде на побољшању услуга јавног градског превоза.

- Велики број жалби грађана се тиче управо јавног превоза, а ове критике треба прихватити и радити како би услови били што бољи - рекао је Талић.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић истакао је да информација не обухвата само аутобусе, већ и такси превознике.

- Расправа је била квалитетна и дошли смо до великог броја закључака на којима планирамо да радимо у будућем периоду, између осталог, и на већем квалитету услуга у јавном превозу - нагласио је Амиџић.

Незадовољство условима, али и цијенама у јавном превозу изразили су и опозиционари. Независни одборник Саша Лазић истакао је да је цијена аутобуса у Бањалуци међу највишима у региону.

- Недопустиво је да поједине категорије немају бесплатан превоз и паркинг, а попусти које имају нису довољни. И услови у аутобусима су веома лоши, јер је ружно видјети да у љетним мјесецима аутобус вози са отвореним вратима, јер нема климе у њему - казао је Лазић.

Предсједник Удружења саобраћаја и веза РС Горан Старчевић рекао је да се цијена карата формира на основу анализа.

- Ускоро ће поскупјети и гориво, али ћемо настојати да цијену не мијењамо. То што је негдје карта јефтинија је зато што те локалне заједнице издвајају више новца за суфинансирање превоза – рекао је Старчевић.

Он је додао да није тачно да не постоје категорије којима је омогућен бесплатан превоз.

- Слијепа лица са пратиоцима, дјеца погинулих бораца која иду у основну школу те родитељи погинулих бораца имају бесплатан превоз - рекао је Старчевић. 

Одборници су расправљали и о подстицајима у пољопривреди, а на дневном реду су се нашли и извјештаји предузећа “Водовод”, “Чистоћа” и “Топлана,” те Завода за изградњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана