Грађевинци “запосјели” школе

Милош Васиљевић
Грађевинци “запосјели” школе

Бањалука - Док марљиви ученици уживају у чарима љетног распуста многе школе “запосјели” су грађевинци, који постављају фасаду, мијењају столарију и вриједно обављају друге радове, да би ђаке од јесени дочекали што бољи услови.

Планирано је да до почетка нове школске године буду завршени различити радови у 19 основних и средњих школа. Један од најзначајнијих пројеката је обнова Основне школе “Вук Стефановић Караџић” у Борику. Кроз пројекат енергетске ефикасности у обнову ове школе биће уложено око милион КМ, а новац су обезбиједили УНДП и Влада РС. Директорица школе Татјана Вилендечић истиче да се радује што ће централна школа добити потпуно ново рухо, као и подручна школа у Чесми.

- Радници постављају столарију, фасаду и ЛЕД расвјету, чиме ће услови у централној школи бити знатно побољшани, а уштеда енергије ће бити огромна. Школа у Чесми ће добити нову учионицу, па ћемо наставу моћи организовати у двије смјене, док су до сада због недостатка простора ђаци ишли у школу у три смјене. Након учионице ријешићемо и проблем централног гријања - казала је Вилендечићева.

Топлије учионице би до почетка нове школске године требало да буду и у Електротехничкој школи, гдје је у току замјена вањске столарије. Знатно бољи услови ће дочекати и ђаке ОШ “Јован Цвијић”, а у обнову ове школе кроз пројекат енергетске ефикасности уложено је 200.000 КМ.

И ученици школе “Доситеј Обрадовић” у Обилићеву на јесен ће добити много боље услове, јер су учионице утопљене путем пројекта енергетске ефикасности УНДП-а, док је Влада РС финансирала набавку пећи за котловницу. Паралелно с тим слиједи и санација школских тоалета, за шта је у градском буџету обезбијеђено 30.000 КМ.

- Фасада је завршена у прошлој седмици, тако да је цијели објекат уређен да уштеда енергије буде на највишем нивоу. Имамо 18 мокрих чворова, па су нам била неопходна додатна средства. Обратили смо се Министарству просвјете и културе и они су нам дали 20.000 КМ, док је 30.000 КМ издвојено из градске касе. И једнима и другима дугујемо велику захвалност - казао је директор ОШ “Доситеј Обрадовић” Драган Ковачевић.

Радови

Град је одобрио и новац за реконструкцију кровова основних школа и то 40.000 КМ за ОШ “Иван Горан Ковачић”, 34.504 КМ за школу “Јован Дучић”, 30.000 КМ за “Мирослав Антић”, те за ОШ “Милутин Бојић” у Мишином Хану 19.046 КМ.

За санацију мокрих чворова град је одобрио ОШ “Бранко Ћопић” 17.000 КМ, док је за замјену дијела столарије у ОШ “Ђура Јакшић” одобрено 25.814 КМ, за санацију димњака у ОШ “Петар Кочић” одобрено је 4.000 КМ, а за обнову фасаде у подручној школи у Агином Селу 18.122 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана