Град поклонио Татјани прилазну рампу

Весна Поповић
Град поклонио Татјани прилазну рампу

Бањалука - Дјевојка са инвалидитетом Татјана Новаковић након осам година може самостално да изађе у инвалидским колицима из своје зграде у улици Старине Новака 2 захваљујући Градској управи која је изградила прилазну рампу.

Ријеч је о позитивном помаку ка уклањању архитектонских баријера због којих су и даље недоступне бројне установе те стамбене зграде.

Новаковићева (40) има ријетку болест анодроплазију и везана је за колица којима није могла изаћи ван или ући у зграду иако јој је стан у приземљу. За њу су биле непремостиве четири степенице.

- Годинама сам куцала на различита врата и није било подршке и прошло је осам година али боље икада него никада, једини који су имали слуха је и који су нам изашли у сурет је Градска управа. Обратила сам се начелнику Одјељења за комуналне послове Петру Билчару за помоћ који је обећао да ће тај проблем ријешити и то је урађено - казала је Татјанина мајка Млађа Новаковић.

Град и институције много раде на уклањању архитектонских баријера. Лице са инвалидитетом Милијана Митрић рекла је да у граду има позитивних примјера али да више мора радити на уклањању негативних.

- У Бански двор се може ући само у приземље. За биоскоп имамо лифт да сиђемо у сутерен али рампа је неискористива, толико је стрма да зовем је ски-стаза - навела је Митрићава.

Додала је да за људе у колицима проблем представљају и контејнери и аутомобили  који су паркирани  на тротоаре.

Одборник СНСД-а у Скупштини града др Снежана Кутлешић Стевић годинама се ангажује на рјешавању архитектонских баријера.

-  Успјели смо доста тога промијенити али и даље има много посла. Направљена је рампа за улаз у Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове. У завршној фази је прављење још три рампе у Борику у згради “Титаник” гдје се налазе канцеларије за бесплатну правну помоћ, услужни центар те библиотека - рекла је Кутлешић Стевић

Сматра да су највећи проблем када су у питању архитектонске баријере, образовне установе.

- Они као и остали имају право да им буду на располагању све могућности а једна од њих је и школовање. Велики проблем је са Народном и универзитетском библиотеком РС која нема лифт који би им омогућио да се они попну на први спрат. Проблем је и улазак лица са инвалидитетом на факултете. Тако рецимо Електротехнички уопште није приступачан - навела је Кутлешић-Стевић.

Стрме стазе

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман  потврдио је да постоје велики проблеми код стамбених зграда које немају прилаз за инвалидна лица.

- У доста случајева су направљене рампе за инвалиде које нису одговарајуће. Приликом градње се често није водило рачуна о нагибу и онда је лицима у колицима потребна помоћ да би и тим стрмим стазама прошли - навео је Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана