Град издвојио 200.000 КМ за боље стручно образовање

Илијана Божић
Град издвојио 200.000 КМ за боље стручно образовање

Бањалука - Седам средњих стручних школа добиће 200.000 КМ из градског буџета за опремање кабинета практичне наставе, у оквиру програма чији је циљ да ученици добију адекватну обуку за будућа радна мјеста.

Биће опремљени стручни кабинети Технолошке, Електротехничке, Пољопривредне, Угоститељске, Техничке, Грађевинске и Школе ученика у привреди, а у опремање кабинета биће укључене и заинтересоване компаније, које су овај програм препознале као шансу за добијање новог, обученог кадра.

Градоначелник Игор Радојичић јуче је уручио уговоре представницима средњих школа и том приликом нагласио да је ово друга година да се из градског буџета издвајају средства за опремање кабинета за практичну наставу.

- То видимо као подстицај привреди за стручно образовање, јер дјеца излазе из школа без довољног практичног знања - казао је Радојичић.

Директор Угоститељско-трговинско-туристичке школе Борис Спасојевић истакао је да ће ову могућност искористити за опремање ресторана у оквиру школе, који служи за практичну едукацију ученика.

- Занимања попут кувара, кулинарског техничара или конобара данас су веома тражена на тржишту рада и сигуран сам да ћемо, захваљујући овој помоћи, бити у прилици да адекватно обучимо ученике - рекао је Спасојевић.

У оквиру програма, опремање кабинета ових школа помогле су компаније “Кавала”, “Гот солушн”, “Елнос”, “Телегруп”, “Ексклузив линџери”, “Крајина клас”, “Тропик”, “Рема трејд”, те “ВИС”.

Регионални директор операција “Телегруп” Александар Антоновић нагласио је да су се у овој компанији кадрови из Републике Српске показали одличним и на регионалном и интернационалном тржишту, због чега су и одлучили да подрже ову акцију.

- Изузетно нам је важно да за добро пословање имамо добре кадрове. Што се тиче нас и нашег пословања сматрамо да је потребно дјецу стимулисати како би се окренули технолошким струкама које ће бити све више дефицитарне на тржишту рада - рекао је Антоновић

 

Женско предузетништво

Градоначелник Игор Радојичић јуче је уручио уговоре о додјели градских подстицаја за незапослене суграђане који су се пријавили на јавни позив за додјелу средстава за самозапошљавање.

- Ријеч је о подршци различитим дјелатностима од производње, занатства, трговине до угоститељства. У ове сврхе град је издвојио више од 300.000 КМ - рекао је Радојичић и додао да је приликом додјеле предност дата женском предузетништву

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана