Дукатфест: Плесом помогли угроженима

Данијела Стоканић
Дукатфест: Плесом помогли угроженима

Бањалука - На централној вечери Седмог међународног фестивала фолклора "Дукатфест за хуманост" у препуној дворани Обилићево наступили су ансамбли из Аргентине, Аустрије, Србије, Италије и БиХ, а сав приход од улазница намијењен је за обнову поплавом уништених домова породица Стојичић из Шамца, Килибарда из Добоја и Миљковић из Бијељине.

Директор фестивала Наталија Тривић казала је да је поносна на постигнути успјех, јер су на неки начин ујединили хуманост, не само публике и организатора, него и земаља учесница.

- У дворани је било неколико стотина гледалаца. Радосни смо што смо и ове године манифестацију "Дукатфест" успјели да изводимо према нашим плановима. Иако је година сама по себи тешка, успјели смо у овоме, јер су ученици без резерве прихватили овај наш пројекат - рекла је Тривићева.

Додала је да јој је драго што је и публика препознала значај ове манифестације и први пут учествовала у хуманости.

- Ранијих година нисмо наплаћивали улаз, желећи да нашим грађанима покажемо различитост и традиције других земаља - истакла је Тривићева.

Љубитеље традиционалних игара и пјесама нарочито су одушевили егзотични ансамбли из Аргентине. Учесница Валентина Ефера дошла је из аргентинског града Сантијаго дел Естеро и рекла да дане проведене у Српској, а посебно у Бањалуци, никад неће заборавити.

- Било нам је дивно протеклих дана у РС. Нисмо очекивали тако дивну реакцију публике и толико гледалаца, пошто смо чули да су због поплава планирали да одгоде ову манифестацију - казала је Валентина.

Њен другар Хуан каже да је плесао и пјевао са великим уживањем пред публиком која је стално аплаудирала, што их је и највише одушевило.

- Највише су нам се свидјели људи, који су љубазни, слободни, насмијани и срдачни. Наши домаћини су нам чак организовали и гледање утакмице између репрезентације Аргентине и БиХ у једном бару. Наравно да смо подржавали нашу земљу, али нам је било лијепо, јер смо гледали са овдашњим људима - рекао је Хуан.

Фестивал фолклора "Дукатфест за хуманост" синоћ је одржан и у Градишци.

Аустрија

Фолклориста из Аустрије Фридрих Холцемн казао је да је њихов ансамбл састављен од чланова из различитих крајева те земље.

- Било нам је јако лијепо у Српској. Стекли смо много пријатеља. Драго нам је што помажемо угроженим људима у овој земљи, јер смо и ми кроз све то прошли - рекао је Холцемн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана