Дуга листа чекања и на повремене послове

Ивана Кардум
Дуга листа чекања и на повремене послове

Бањалука - Све скупљи живот приморао је велики број младих да проналазе додатне изворе прихода, али су у омладинским задругама дуготрајна чекања на повремене послове.

Млади су сагласни с тим да студентски сервиси нуде могућност за зараду пристојног џепарца, али их мучи дуга листа чекања да би дошли до повременог посла.

- Више пута сам зарађивала новац преко студентских сервиса. Тако сам себи могла да обезбиједим џепарац за љетовање, добре шопинг туре, па и један мјесец кирију за стан. Међутим, у посљедње вријеме проблем је огроман број заинтересоване омладине за такве послове и да би сви били испоштовани онемогућени смо да зарадимо више - рекла је студенткиња Дајана Вуковић.

На велику заинтересованост младих и мањак послодаваца пожалили су се у студентском сервису “Њоркфорце”, преко којег омладина има прилику да зарађује повременим радом, за који по сатници добија од 3,5 КМ па навише.

- У нашој понуди су послови лијепљења етикета, пописа и слагања гардеробе, за које је највише заинтересована женска популација. Поред тога, сарађујемо са шпедитерским фирмама, што су плаћенији послови и углавном се односе на истоваривање кутија за велике трговачке центре - рекли из сервиса “Њоркфорце”.

Навели су да овај сервис броји 253 члана, сарађује и са бутицима из тржног центра “Делта планет”, а потрага за проширењем листе понуда обавља се пуном паром.

Са друге стране, у омладинском сервису СОС рекли су да је неупоредиво више заинтересованих студената било претходних година, а за разлог навели су одлазак младих у иностранство.

- Послови у нашем сервису се односе на једноставне активности, као што су дијељење промотивних летака или ангажовање радника приликом пресељења грађана, а сатница обично износи пет КМ - рекао је директор ове организације Миле Ерцег.

Навео је да студенти најчешће траже физички лакше послове, те су из понуде избацили копање канала, за које, како је рекао, треба да буду задужене машине.

- Склопљене уговоре за сада имамо с око 50 фирми, а већи обим пословања, као и сваке године, очекујемо почетком љетне сезоне - нагласио је Ерцег.

Чланство

Директор студентског сервиса “СОС” Миле Ерцег истакао је да се у сервис студенти и ђаци могу учланити достављањем слике, копије личне карте, индекса или свједочанства о завршеном разреду, док особе које су на бироу за запошљавање треба да доставе копију картона.

- Поред тога, морају имати и отворен жиро рачун, а годишња чланарина у нашој задрузи је пет марака - рекао је Ерцег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана