Домаћа зимница дража од индустријске

Дајана Врањеш; Илијана Божић
Домаћа зимница дража од индустријске

Бањалука - Сезона припремања зимнице је у пуном јеку, о чему свједочи богата понуда на бањалучким пијацама, гдје домаћице пажљиво бирају поврће и воће које ће претворити у укусне залихе за хладне дане.

Домаћи ајвар, мијешана салата, кисели краставци, пекмези и џемови неки су од специјалитета који ће красити трпезу у зимским данима, због чега су многе домаћице већ прионуле на посао.

Дијана Матић припреме је почела на Новој пијаци, гдје је, како каже, изабрала најбоље паприке за ајвар.

- Цијена паприка је приступачна. Прошле године сам потрошила више новца, јер сам касније почела да купујем поврће. Волим да набављам код провјерених продаваца, јер су производи квалитетнији него у маркетима - рекла је Матићева и додала да се индустријска зимница не може поредити са домаћом.

Она је истакла да се, и поред тога, много домаћица опредјељује да купи готову зимницу.

- Прављење зимнице некад је зближавало породицу, родбину и комшије. Сви заједно су припремали купус да се кисели, а комшинице су се међусобно помагале приликом прављења ајвара и пекмеза - казала је Матићева.

Ивана Стојнић рекла је да ће ове године укиселити купус и краставце, које обожавају њени укућани.

- Већ сам потрошила око 150 КМ, јер је за моју породицу домаћа зимница незамјењива. Дјеца воле и пекмез од шљива па ћу се потрудити да направим бар једну туру - каже Ивана.

Продавци истичу да је повећана потражња за поврћем и воћем посљедњих дана. Трговац Никола Рунић савјетује домаћицама да је боље да што прије крену у куповину потрепштина за зимницу.

- Поврће производим на свом пољопривредном газдинству, а купци то препознају и важно им је да оно што купују буде домаће. Многе домаћице не желе да штеде на састојцима па се све врсте поврћа добро продају - рекао је Рунић.

Продавци кажу да су цијене на пијацама веома приступачне па се тако за мало новца може спремити добра зимница. Продавачица Бранка Бунић казала је да је врећу мркве могуће купити за пет марака, а гајбу парадајза за десет КМ.

- Паприке роге за ајвар су 1,5 КМ по килограму, а патлиџан кошта марку. Они који планирају да киселе купус могу га пронаћи за 0,70 КМ. Килограм шљиве кошта марку. Ове цијене важе када се купује на гајбу - истакла је Бунићева.

 

Готови производи

У маркетима се може пронаћи готова зимница по разноликим цијенама. Тегле киселих краставаца коштају од двије до шест КМ, а ајвара до десет КМ. Укисељена паприка може се пронаћи по цијени од 2,50 до 3,50 КМ, цвекла за 2,50 КМ, а мијешана салата од 2,50 до 6,50 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана