До уштеде енергије без великих улагања

Дајана Врањеш
До уштеде енергије без великих улагања

Бањалука - Вријеме расипања и неконтролисаног трошења енергије је прошлост, а штедња и рационализација намећу се као једини одржив модел понашања у будућности.

Стручњаци сматрају да се уштеда енергије не треба посматрати као штедња у смислу било каквог одрицања јер ефикасна употреба енергије никада не нарушава услове рада и живљења.

Напротив, енергетска ефикасност представља употребу мање количине енергије, како би био постигнут исти ефекат. Ово посебно треба имати у виду доласком јесени и сезоне гријања, која на овим просторима зна да траје и шест мјесеци. Без обзира на који начин загријавали животни простор, цијене енергената имају тенденцију сталног раста, па је расипање енергије заправо бацање новца.

Енергетска ефикасност се често може постићи и без великих трошкова и улагања, али често она захтијева мању или већу инвестицију у зависности од жељеног резултата.

Тако неке процјене показују да се у неизолованом гријаном простору 35 одсто топлоте губи кроз прозоре и врата, 25 одсто кроз спољашње зидове, а 15 одсто енергије преко пода. Ови губици могу се смањити мањим или већим улагањима у термоизолацију, чији је задатак уједно смањење трошкова и повећање комфора корисника.

Бојан Ј. из Куљана код Бањалуке је у јесен прошле године одлучио да инвестира у демит фасаду на кући, како би смањио губитке топлотне енергије, али и трошкове струје с обзиром на то да систем централног гријања функционише преко електро-котла.

За двоетажни објекат површине од 150 квадрата уложено је око 10.000 КМ. Иако је ријеч о озбиљној суми новца, власник куће каже да се није покајао.

- Кућу је неупоредиво лакше загријати, а трошкови за струју су мањи у просјеку за 100 КМ мјесечно. Са друге стране, љето је у кући много подношљивије јер се спорије загријава споља - каже Бојан.

Јасно је да већина грађана нема услове да уложи хиљаде марака у енергетску ефикасност па им преостаје да енергију чувају кроз спровођење одређених мјера које у коначници доносе уштеде и већи квалитет без улагања или уз минималне инвестиције.

Важно је да радијатори нису заклоњени намјештајем или украсним нишама. Редовно их чистите јер прљавштина може да смањи њихову ефикасност. Сушење веша на радијатору прекида гријање. Спуштене ролетне смањиће губитке топлоте за десет одсто. И завјесе на прозорима чувају топлоту, али ако не прекривају радијаторе, а тепих задржава хладан ваздух.

Препоручује се редовно провјетравање просторија, али не дуже од 10 минута. Прије почетка сезоне потребно је ефикасно заптивање прозора и балконских врата, најбоље гуменом дихтунг-траком. Отворе и рупе на столарији можете затворити и пур-пјеном. На улазна врата ставите дрвени праг, како бисте спријечили струјање хладног ваздуха.

 

Пројекат

Паралелно са приватним инвестицијама у Српској је спроведено низ пројеката с циљем повећања енергетске ефикасности јавних објеката.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је од 2015. до 2019. године примијенило прву фазу пројекта “Енергетска ефикасност у БиХ”, финансираног кроз кредит Свјетске банке од 12,8 милиона долара.

То представља 40 одсто од укупног износа кредита за БиХ од 32 милиона долара. Обновљена су 32 јавна објекта, од чега у сектору здравства осам, а у сектору просвјете 21 објекат. За ову намјену су утрошена 17,3 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана