До јесени нови кровови, паркет и гријање

Јелена Станић
До јесени нови кровови, паркет и гријање

Бањалука - И док ученици одмарају њихове школе и учионице током љетњег распуста окупирали су грађевинари који им стварају боље услове за наставу. У току је санација 16 градских и приградских школа, у оквиру великог плана, вриједног 600.000 КМ.

Нову школску годину са осам нових дограђених учионица дочекаће једна од највећих образовних установа у Републици Српској, Основна школа “Бранко Радичевић” на Старчевици,  тако да ученици наставу више неће морати похађати у три смјене. Тренутно се мијења кров на дијелу школе а у припреми је још један велики пројекат изградње нове фискултурне сале. Идентичан план је и за Основну школу “Свети Сава” на Лаушу.

Захваљујући плану обнове, у четворогодишњој школи у Дебљацима више неће бити проблема са гријањем учионица. Ових дана, у школи је,  уведено централно гријање.

- Уграђени су топловодна мрежа, радијатори и котао на чврсто гориво - казали су у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт.

И ученици подручне школе “Јован Дучић” у Куљанима имаће боље услове од септембра. У овој школи, у 13 учионица, саниран је паркет, за шта је обезбијеђено 15.200 КМ.

Подови су обновљни и у Основној школи “Петар Кочић”, у којој ће бити замијењен и дио столарије за коју је у току припрема техничке документације. Котловницу би ускоро требало да добије и подручна школа у Чесми, којој су одобрена и средства за замјену дијела унутрашње столарије.

Почетак радова ове седмице очекује се и у ОШ “Свети Ћирило и Методије”, у којој ће до јесени бити обновљени санитарни чворови.

И у школи “Младен Стојановић” очекују да ће убрзо почети санација крова, након што је изабран извођач овог посла, вриједног око 64.000 КМ.

Поступке јавних набавки приводе крају и школе “Ђура Јакшић” и “Георги Стојков Раковски”, а они ће, у оквиру овог пројекта, такође добити нове санитарне чворове.

Почетак радова током распуста очекују и у школи “Мирослав Антић”, која ће ових дана покренути поступак јавне набавке за замјену крова на подручној школи у Борковићима, вриједности око 100.000 КМ.

“Утопљавање”

За обнову школа из градског, републичког и буџета предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић обезбијеђено је  600.000 КМ.

Како је саопштено из Градске управе ускоро се очекују и средства из спољних извора за још неколико школа, кандидованих за пројекте енергетске ефикасности. Те школе би требало да буду “утопљене” догодине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана