Чисти димњаци услов за топлу зиму

Илијана Божић
Чисти димњаци услов за топлу зиму

Бањалука - Чист димњак омогућава боље сагоријевање дрва и угља, а самим тим гарантује и топлији дом у зимским данима и зато га је неопходно очистити и припремити за сезону ложења. То тврди дугогодишњи димњачар Звонко Ковачевић. Истиче да, како се приближава јесен, посла има све више.

- Дуго радим овај посао и људи све чешће зову и траже наше услуге. Раније то није било тако, али сада се више прича о важности чишћења димњака па се код грађана развила свијест о посљедицама које могу изазвати неочишћени оџаци - рекао је Ковачевић и истакао да је посла било и током љета.

Према његовим ријечима, људи у љетним мјесецима крече и сређују куће и станове па тада одлуче да очисте пећи и димњаке.

- Прије сезоне гријања, која почиње са првим хладнијим данима јесени, димњаке на кућама и зградама потребно је добро очистити како не би било проблема са ложењем и пожарима - истакао је Ковачевић.

Додао је да је неопходно једном годишње очистити оџак, али да то зависи и од тога шта људи ложе.

- Мало ко чисти димњак два пута годишње мада је то препоручљиво, посебно онима који свашта ложе. Наилазимо на разне ситуације, многи димњаке доведу у катастрофално стање ложећи пластику, гуму и разно смеће. Људи не воде рачуна о томе и не размишљају да ложећи такав материјал могу да доведу до загушења и пожара - рекао је Ковачевић и додао да се оџаци могу зачепити и ложењем мокрог дрвета, те да су често узрочници смола и чађ који се накупе на димњаку.

- Цијена услуге је 20 КМ, а суграђанима савјетујем да оџаке чисте чешће и да, прије свега, пазе шта ложе - нагласио је Ковачевић.

Бањалучанин Славко Митрић каже да сваке године чисти димњак, јер се прошле године његовом комшији запалио усљед загушења.

- Освијестило ме то што се десило у мом насељу. Нема потребе да због немарности, не дај боже, изгори цијела кућа. Добро је што су уведене и казне па ће народ више водити рачуна о томе - рекао је Митрић.

 

Казне

Из Градске управе су истакли да су грађани дужни да једном годишње очисте димњаке.

- Комунална полиција приликом контрола прво их опомене, а затим контролише да ли је налог извршен. Уколико није, тада се издаје прекршајни налог. Казна за физичка лица код којих није очишћен димњак је 100 КМ, а за правна лица 500 КМ - саопштили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана