Бањалука подноси жалбу на пресуду да Бинго добије земљиште Пољопривредне школе

Capital.ba
Бањалука подноси жалбу на пресуду да Бинго добије земљиште Пољопривредне школе

БАЊАЛУКА – Град Бањалука покушаће да оспори пресуду Основног суда којом је одбачена тужба Града против Пољопривредне школе, Перице Репајића, бијељинске фирме "Октан промет" у власништву Војина Митровића и трговачког ланца "Бинго", а у вези са милионски вриједним земљиштем школе.

Бањалука је, како је јуче објављено, изгубила десетине милиона КМ вриједно земљиште Пољопривредне школе, које је на крају купио "Октан промет" и "Бинго", а на којем "Бинго" планира да изгради тржни центар.

У Градској управи су данас потврдили да су одмах по добијању пресуде, путем Правобранилаштва РС, изјавили жалбу на ову одлуку побијајући је по више основа.

Град је у жалби, између осталог, навео да сматра да је због незаконитог уписа Пољопривредне школе на спорном земљишту, а који су произишли из рада Земљишнокњижне канцеларије и Републичке управе за геодетске и имовинско – правне послове Бањалука, усљедила ништавост свих  правних послова који су настали као посљедица незаконитог уписа Пољопривредне школе са правом располагања односно својине на том земљишту.

"Такође, не може се изводити закључак да Град по сили закона није стекао право располагања на тим непокретностима, односно изводити закључак да не стиче право располагања на непокретностима свих школа јер ниједна одредба наведеног закона то не прописује на начин како суд у својој одлуци истиче. Суд се позива на непостојећу одредбу, што саму пресуду чини незаконитом", навели су у Градској управи.

Над спорним земљиштем Пољопривредна школа је имала право кориштења, а након што је то право у земљишним књигама укњижила у право располагања, потписала је уговор о замјени земљишта са Перицом Репајићем за безвриједне некретнине у околини Бањалуке и Лакташа. У међувремену, Репајић је дио замијењеног земљишта продао фирмама "Бинго" Тузла и "Октан промет" Бијељина за 8,3 милиона КМ.

Град је тужбом, коју је поднио још 2011. године, покушао да оспори упис права располагања на Пољопривредну школу као и да поништи уговор о замјени земљишта и купопродајне уговоре између Репајића, "Октан – промета" Војина Митровића и "Бинга".

Међутим, бањалучки Основни суд је тужбу одбацио уз образложење да нису основани наводи Града да је раније стекао право располагања спорним земљиштем те да због тога то право није могло бити уписано на Пољопривредну школу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана