Бахати возачи на игралишту направили паркинг

Александар Стојановић
Бахати возачи на игралишту направили паркинг

Бањалука - Осим дивљања на улицама и непоштовања саобраћајних прописа, бахатост возача је све очигледнија и када је ријеч о паркирању, па многи од њих своје аутомобиле паркирају на игралиштима, аутобуским стајалиштима, али и уз споменике и друга мјеста гдје се најмање могу очекивати.

Тражење слободног паркинг мјеста у ужем центру понекад представља немогућу мисију, па возачи неријетко паркирају на мјестима која нису предвиђена за то. Међутим, не мањка ни оних који намјерно заобилазе паркинге. Неко би рекао довитљивост, а неко безобразлук, али паркирана возила могла су се видјети на стајалиштима код Универзитетског клиничког центра РС, код Сафикадиног гроба, те код споменика борцима из Другог свјетског рата. Да појединци не маре ни за малишане показује и најновији примјер из улице Војводе Момчила, гдје несавјесни возачи паркирају аута на игралишту.

Ово мјесто за игру је “зашушкано” и ван градске гужве, па би дјеца и родитељи требало да се осјећају безбједно. Међутим, безбрижну игру, често прекидају возачи који надомак клацкалица и тобогана паркирају своја возила, упркос томе што то на овом “царству малишана” није дозвољено.

Са овим проблемом станари оближњих зграда у овој улици већ дуго кубуре, због чега су алармирали и комуналне службе, али чак ни казнама нису могли да стану у крај несавјесним возачима. Станарка једне од зграда у тој улици Тања Суботић-Дошен каже да возачи оваквим понашањем доводе дјецу у опасност и онемогућавају им да се играју.

- Неријетко се родитељи свађају са несавјесним возачима или зову Комуналну полицију, која некад дође, некад не. Углавном, трајно рјешење проблема није установљено. А трајно рјешење би било да се поставе камене саксије или други тешки предмети како би се спријечио улаз на игралиште или да комунални полицајци “канџама” закључава возила, те да сваки дан обилази игралиште. Бојимо се сви да би у супротном могло доћи до трагедије - додаје ова станарка.

Да возачи својим бахатим понашањем све чешће угрожавају безбједност грађана, сагласан је и студент Саша Рендић.

- Пошто сам пјешак, возачи који паркирају на тротоарима блокирају ми пут и тиме ми угрожавају безбједност, јер морам да се спустим на коловоз да бих прошао поред тог аута. Надам се да ће Комунална полиција бити ажурнија и више кажњавати овакве возаче - рекао је Рендић.

Појединим возачима ништа није свето, па тако не поштују ни споменике, сматра студенткиња Настасја Милић.

- Баш скоро сам у појединим медијима видјела да је неки возач паркирао код Сафикадиног гроба и шокирала сам се, јер је то велико непоштовање културног добра и споменика који је један од симбола града - изјавила је Милићева.

Из Комуналне полиције кажу да су упознати са паркирањем на игралишту и да раде све у складу са својом надлежношћу како би спријечили такво понашање возача, баш као што се труде да казне све оне који не поштују прописе.

- Комунална полиција је излазила на лице мјеста, фотографисала непрописно паркиране аутомобиле и издала прекршајне налоге у висини од 40 КМ, а контроле ће се наставити и даље - додају из Комуналне полиције.

Већи број паркинг мјеста

Бањалука, град са све више аутомобила, од јесени ће добити нових 612 паркинг мјеста. Радови на троетажној подземној гаражи напредују, а прва возила би требало да буду паркирана до октобра.

Ових 612 мјеста би требало да ријеше вишегодишњи проблем Бањалучана, а то је један од циљева који се жели постићи новим регулационим планом. Значиће и још већи број паркинг мјеста и више зелених површина на потезу од Храма Христа Спаситеља до површине изнад нове подземне гараже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана