Амброзију уклањају прије цвјетања

Александар Стојановић
Амброзију уклањају прије цвјетања

Бањалука - Кошење јавних површина на којима је уочена коровска биљка амброзија, чији полен изазива јаке алергене реакције код људи, почеће 15. јула, најављено је из Одјељења за комуналне послове.

Као и ранијих година, план је да кошење ове коровске биљке отпочне прије њеног цвјетања и да акцијом буду обухваћена сва насеља.

- Косиће се у више наврата, чиме ће бити обухваћено близу 70.000 квадратних метара јавних површина - рекли су у одјељењу и додали да је у буџету града за ове намјене издвојено 20.000 КМ.

Како су истакли, амброзија се најчешће јавља у близини мјеста гдје се изводе грађевински радови и одређени прекопи. То је коровска биљка која се не може потпуно уништити, али се предузимањем разних мјера може успјешно сузбити.

Акција кошења спроводи се у сарадњи са Комуналном полицијом и Одјељењем за инспекцијске послове, који ће током редовних контрола опомињати власнике дворишта и парцела да су дужни да их одржавају.

Грађани поздрављају акцију Градске управе да се амброзија покоси прије него што пође цвјетање, из више разлога.

- Тако ће бити смањена концентрација полена те биљке у ваздуху, па ће мање и да шкоди људима који су алергични на њу, а биће спријечено и њено ширење. Лично немам проблема са алергијом на тај коров, али и не волим мјеста на којима расте јер осјећам неки неугодан мирис - казао је становник Старчевице Радојица Петровић.  

Као и код других алергија, амброзија код осјетљивих људи изазива кијање, кашљање, цурење носа, као и црвенило, сузење, свраб, пецкање и стварање отока очију. За лијечење се користе антихистаминици, односно лијекови за блокирање алергијских реакција.

- Грађани не би смјели узимати лијекове на своју руку, већ се у случају изражених тегоба требају јавити у најближу амбуланту - савјетују љекари.

Да би се ублажили симптоми алергије, савјет осјетљивим људима је да не излазе из куће током пријеподнева јер је тада највише полена у ваздуху, а осим тога, треба држати затворене прозоре стана. Поред тога, треба се туширати и прати косу свако вече, а руке што чешће, те се пресвлачити јер се на тај начин уклања полен.

Проблем запуштене парцеле

Велики проблем у борби против ове коровске биљке представљају запуштене приватне парцеле, гдје Градска управа нема надлежности да предузима мјере сузбијања.

- Апелујемо на грађане да нам се прикључе у овој акцији јер свака уништена биљка представља допринос у борби против ове алергене коровске биљке - истакли су у Одјељењу за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана