Прело понос народа Поткозарја

Дејана Братић
Прело понос народа Поткозарја

Бањалука - “Зимско прело” је жива слика живота и обичаја народа Поткозарја од прије 50 или 100 година.

Са овим мотом, богата гастрономска понуда и разнолик културни програм обиљежили су традиционалну културно-спортску манифестацију која је 15. пут одржана у Горњој Пискавици.

На платоу испред Основне школе “Ћирило и Методије” бројни посјетиоци имали су прилику протеклог викенда да уживају у сценском приказу прела, народним играма и пјесми, као и витешким надметањима. Манифестацију је отворио градоначелник Игор Радојичић, истакавши да је важно сачувати своју традицију, културу и обичаје.

- Поткозарски народ воли прело, због тога оно и даље траје и живи. Важно је очувати народну ношњу, пјесму и остале елементе традиције - оцијенио је Радојичић.

Додао је да су овдашња културно-умјетничка друштва и удружења на бројним сајмовима у другим земљама преносили причу о Пискавици и прелу, те да ће Градска управа наставити да подржава овај догађај.

Удружење “Жене Горње Пискавице” представило се на прелу традиционалним јелима и рукотворинама.

- Поносне смо што сваке зиме имамо прилику да посјетиоцима понудимо да пробају специјалитете поткозарског краја, као и да виде наше традиционалне рукотворине - рекле су чланице овог удружења.

Фолклорни ансамбл КУД “Пискавица” је кроз пјесму и игру представио традицију и обичаје овог краја. Наступили су и крајишка пјевачке група “Делије с Мањаче” и здравичар Симо Шолак. У оквиру манифестације одржано је такмичење у старим спортским дисциплинама, попут народног вишебоја и потезања конопца.

Портпарол градске Туристичке организације Бранка Бранковић рекла је да су манифестације овог типа веома значајне.

- Њима чувамо баштину, не само поткозарског краја, већ и цијеле Крајине и српског народа - рекла је Бранковићева.+

 Награде

На манифестацији су додијељене повеље и уручене награде најбољем домаћину, ратару и воћару. За сеоског мегданџију проглашен је Славиша Ожеговић, најбољи ратар је Стојан Шешић, а најбољи воћар Драгоја Гранула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана