Опао интерес за легализацију у Бањалуци

nezavisne.com
Опао интерес за легализацију у Бањалуци

Бањалука - Број захтјева за легализацију бесправно изграђених објеката знатно је смањен након одлуке Уставног суда по којој су дажбине за легализацију изједначене с легалном градњом, саопштено је из Одјељења за просторно уређење.

Према њиховим подацима, пад интереса за легализацију објеката видљив је из броја нових поднесених захтјева, а евидентан је и пад броја издатих накнадних грађевинских дозвола.

“У току прошле године издате су 724 накнадне грађевинске дозволе, док је у првих пет мјесеци ове године издата тек четвртина од тог броја”, рекао је Вук Вишекруна, шеф Одсјека за легализацију Градске управе.

Према његовим ријечима, ово је посљедица одлуке Уставног суда РС, којом су неуставнима проглашене одредбе Закона о уређењу простора и грађењу које се односе на накнаду за легализацију. То значи да су трошкови за већину објеката били фиксни и износили 100, 500, 1.000 и 2.000 КМ, што је за грађане било веома повољно те главни мотив за улазак у поступак легализације и тада је поднесен највећи број захтјева - 8.308.

Након одлуке Уставног суда, ове накнаде се више не могу примјењивати те су инвеститори обавезни платити трошкове уређења у пуном износу.

“Накнада за објекат, која је раније била 500 или 1.000 КМ, сада може изности и до 10.000 марака и та чињеница значајно утиче на заинтересованост, односно могућност инвеститора да поступак легализације доведу до краја, те самим тим утиче и на број издатих накнадних грађевинских дозвола у овом периоду”, казао је Вишекруна. Истакао је да су, са друге стране, финансијски ефекти од поступка легализације значајно повећали.

“У првих пет мјесеци ове године од поступака легализације приходовано је више од 330.000 КМ, док је за читаву прошлу годину тај износ износио нешто више од 500.000 КМ”, рекао је Вишекруна.

Према подацима надлежног одјељења, од почетка ове године запримљен је 291 нови захтјев за легализацију бесправно изграђених објеката те 56 захтјева за утврђивање легалности објеката изграђених прије 1980. године.

“У првих пет мјесеци ове године издато је 170 накнадних грађевинских дозвола, 49 рјешења о легалности објекта, 283 урбанистичке сагласности односно локацијских услова, те је окончано око 420 предмета у вези с легализацијом”, казали су у овом одјељењу. Додају да је тренутно активно око 10.000 захтјева, док је окончано преко 10.000 предмета, те да су у периоду од 2008. године издате 5.623 накнадне грађевинске дозволе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана