Бањалука: Остаје стари грб уз измјене

Весна Поповић
Бањалука: Остаје стари грб уз измјене

Бањалука - С обзиром на то да посљедње идејно рјешење за изглед грба града није прихваћено, постојећи грб града биће измијењен у дијелу који је оспорио Уставни суд РС.

Потврдио је то за "Глас Српске" градоначелник Слободан Гаврановић и додао да неће бити расписан нови конкурс за идејно рјешење изгледа грба града.

- Кренућемо од постојећег грба, који је још на снази и одлуке Уставног суда РС у дијелу који се мора мијењати, а за који ће стручњаци наћи адекватно рјешење - рекао је Гаврановић.

Подсјетио је да је Скупштина града на посљедњем засједању усвојила измјене Статута града, уз закључак да се изглед грба дефинише посебним рјешењем.

- У јавној расправи је доминирао став да грб који је комисија изабрала као идејно рјешење није и најсрећније рјешење. По процјенама стручњака није описан на прави начин са становишта хералдике. Зато смо усвојили остале измјене Статута, а измјену одредбе која се односи на грб оставили смо по страни. Желимо Скупштини понудити комплетно рјешење када дефинишемо ликовно рјешење грба и хералдички опис - објаснио је Гаврановић.

Нагласио је да је за идућу седмицу заказан састанак са тимом наших и хералдичара из Београда.

- Када то буде готово, ући ћемо у скупштинску процедуру. Неће се мијењати хералдички неисправни дијелови идејног рјешења, већ ћемо тражити потпуно ново рјешење, које ће бити апсолутно прихватљиво - додао је Гаврановић.

Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац је рекла да до сада није чула за ову одлуку.

- Није у реду да постојеће рјешење прекрајају неки стручњаци са стране. Питам се да ли је то могуће урадити без поновљеног конкурса. Одборницима је на посљедњем засједању само речено да ће изглед грба бити дефинисан посебном статутарном одлуком - казала је је Савић-Бањац.

Уставни суд РС прогласио је у фебруару 2013. године грб града неуставним и навео да садржи елементе вјерског и националног идентитета само српског народа, чиме се друга два конститутивна народа и припадници осталих доводе у неравноправан положај.

Конкурси

Градска управа је два пута расписивала конкурс за идејно рјешење изгледа грба града. Први је поништен, јер градоначелник није дао сагласност на приједлог који је упутила Комисија за избор идејног рјешења. На другом конкурсу градоначелник је прихватио приједлог комисије, која је за најбољи изабрала рад Драшка Бошњака. Изглед грба града био је на јавној расправи, након које је закључено да је потребно преиспитати хералдички садржај понуђеног рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана