Za velike projekte Banjaluka izdvaja 8,5 miliona maraka

Vesna Popović
Za velike projekte Banjaluka izdvaja 8,5 miliona maraka

Banjaluka - Kroz povećanje sredstva u gradskoj kasi za ulaganje u saobraćajnice, obnove škola i druge infrastrukturne projekte biće uloženo 8,5 miliona KM.

Rekla je to juče načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar u pauzi zasjedanja Skupštine grada, na kojoj su odbornici prihvatili Nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta, te raspodjelu suficita iz prošle godine.

- Suficit od 9,1 milion KM nije sav raspoloživ za raspodjelu. Kada izdvojimo namjenska sredstva, ostaje 4,9 miliona KM, a od toga će 4,4 miliona biti uložena u kapitalne projekte. Dio rebalansa je i emisija obveznica od 6,2 miliona KM. Kada se to sabere, imamo 8,5 miliona KM koji idu u komunalne projekte - kazala je Šljivarova.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da se Nacrtom rebalansa predviđa povećanje budžeta sa 134 na više od 144 miliona, te da dodatni novac ide za kapitalne investicije.

- Pet projekata će biti finansirano većim dijelom iz obveznica. Iz suficita će biti izdvojeno 500.000 KM za gradnju objekta MZ i policijske stanice na Laušu. Za osnovne i srednje škole 400.000 KM, 450.000 KM za tri vodovoda, a nekoliko stotina hiljada maraka za proširenje industrijske zone u Ramićima - naveo je Radojičić.

Prilikom rasprave o dnevnom redu klub "Sloboda" je tražio povlačenje tačke nacrt statuta grada, uz obrazloženje da taj dokument diskriminiše Bošnjake i Hrvate.

- Zbog kršenja odluka Ustavnog suda i rezultata popisa stanovništva klub "Sloboda" će od Centralne izborne komisije BiH i Suda BiH zatražiti da bude poništen statut grada, ukoliko on bude usvojen na ovoj sjednici, jer je riječ o diskriminaciji Bošnjaka i Hrvata - rekao je Šef kluba odbornika "Slobode" Milenko Jaćimović.

Iz polemike koja se povela o ovom pitanju između Jaćimovića i odbornika Ujedinjene Srpske Vladimira Mirošljevića dalo se naslutiti da predstavnici "Slobode" smatraju da u gradskom parlamentu treba da budu garantovana odbornička mjesta za predstavnike ova dva naroda. Radojičić smatra da je riječ o šokantnoj inicijativi, koja se podudara sa zahtjevima koje su svojevremeno iznosili predstavnici SDA.

- Prije desetak godina u Narodnoj skupštini RS odbijen je zahtjev SDA, koja je amandmanima na Ustav RS tražila da Banjaluka ima specijalan status i da im se garantuju odbornička mjesta za Bošnjake i Hrvate. Klub "Sloboda" se javio sa istim prijedlogom - naglasio je Radojičić.

Jaćimović je kasnije izjavio da je Radojičić pogrešno shvatio ono o čemu je on diskutovao, te da je on upoređivao status nacionalnih manjina i konstitutivnih naroda kada je u pitanju izborni proces.

Porez na nepokretnost

Božana Šljivar je rekla da grad ima mogućnost da od 2019. godine preuzme obračun i kontrolu naplate poreza na nepokretnost.

- To ne znači da će grad prihvatiti da preuzme tu obavezu. Za to treba ostvariti dosta organizacionih i kadrovskih pretpostavki. Dobro ćemo procijeniti šta su prednosti, a šta mane kada je to u pitanju - navela je Šljivarova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana