За велике пројекте Бањалука издваја 8,5 милиона марака

Весна Поповић
За велике пројекте Бањалука издваја 8,5 милиона марака

Бањалука - Кроз повећање средства у градској каси за улагање у саобраћајнице, обнове школа и друге инфраструктурне пројекте биће уложено 8,5 милиона КМ.

Рекла је то јуче начелница Одјељења за финансије Божана Шљивар у паузи засједања Скупштине града, на којој су одборници прихватили Нацрт ребаланса овогодишњег буџета, те расподјелу суфицита из прошле године.

- Суфицит од 9,1 милион КМ није сав расположив за расподјелу. Када издвојимо намјенска средства, остаје 4,9 милиона КМ, а од тога ће 4,4 милиона бити уложена у капиталне пројекте. Дио ребаланса је и емисија обвезница од 6,2 милиона КМ. Када се то сабере, имамо 8,5 милиона КМ који иду у комуналне пројекте - казала је Шљиварова.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да се Нацртом ребаланса предвиђа повећање буџета са 134 на више од 144 милиона, те да додатни новац иде за капиталне инвестиције.

- Пет пројеката ће бити финансирано већим дијелом из обвезница. Из суфицита ће бити издвојено 500.000 КМ за градњу објекта МЗ и полицијске станице на Лаушу. За основне и средње школе 400.000 КМ, 450.000 КМ за три водовода, а неколико стотина хиљада марака за проширење индустријске зоне у Рамићима - навео је Радојичић.

Приликом расправе о дневном реду клуб "Слобода" је тражио повлачење тачке нацрт статута града, уз образложење да тај документ дискриминише Бошњаке и Хрвате.

- Због кршења одлука Уставног суда и резултата пописа становништва клуб "Слобода" ће од Централне изборне комисије БиХ и Суда БиХ затражити да буде поништен статут града, уколико он буде усвојен на овој сједници, јер је ријеч о дискриминацији Бошњака и Хрвата - рекао је Шеф клуба одборника "Слободе" Миленко Јаћимовић.

Из полемике која се повела о овом питању између Јаћимовића и одборника Уједињене Српске Владимира Мирошљевића дало се наслутити да представници "Слободе" сматрају да у градском парламенту треба да буду гарантована одборничка мјеста за представнике ова два народа. Радојичић сматра да је ријеч о шокантној иницијативи, која се подудара са захтјевима које су својевремено износили представници СДА.

- Прије десетак година у Народној скупштини РС одбијен је захтјев СДА, која је амандманима на Устав РС тражила да Бањалука има специјалан статус и да им се гарантују одборничка мјеста за Бошњаке и Хрвате. Клуб "Слобода" се јавио са истим приједлогом - нагласио је Радојичић.

Јаћимовић је касније изјавио да је Радојичић погрешно схватио оно о чему је он дискутовао, те да је он упоређивао статус националних мањина и конститутивних народа када је у питању изборни процес.

Порез на непокретност

Божана Шљивар је рекла да град има могућност да од 2019. године преузме обрачун и контролу наплате пореза на непокретност.

- То не значи да ће град прихватити да преузме ту обавезу. За то треба остварити доста организационих и кадровских претпоставки. Добро ћемо процијенити шта су предности, а шта мане када је то у питању - навела је Шљиварова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана