Za nova radna mjesta grad Banjaluka izdvaja milion maraka

Vesna Popović
Za nova radna mjesta grad Banjaluka izdvaja milion maraka

Banjaluka - Za otvaranje novih radnih mjesta kroz ovogodišnje subvencije za zapošljavanje iz gradskog budžeta biće izdvojeno nešto više od milion maraka, što je za oko 310.000 maraka više u odnosu na iznos koji je lani odobren za te namjene.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović je rekao da je za ovaj vid podsticaja u posljednjih pet godina grad izdvojio 3,5 miliona maraka, čime je zaposleno 608 ljudi.

- Time je grad, uz ostale olakšice i druge podsticaje zasigurno značajno doprinio smanjenju broja nezaposlenih - rekao je Komljenović.

On je podsjetio da je grad lani za podsticaje za zapošljavanje odobrio oko 720.000 KM, a tim novcem je predviđeno zapošljavanje 165 radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

- Od ukupnog iznosa, 456.810 KM dobilo je 37 privrednih društava i samostalnih preduzetnika za unapređenje poslovanja i poboljšanja konkurentnosti, čime je otvoreno 113 radnih mjesta. Preostali iznos, 263.000 KM dobila su 52 nezaposlena lica na ime samozapošljavanja - naveo je Komljenović.

Istakao je da je u skladu sa ugovorima korisnicima podsticaja namijenjenih za nabavku osnovnih sredstava, prekvalifikaciju i sertifikaciju do decembra prošle godine isplaćen cjelokupan iznos.  

- Kada je riječ o podsticajima za samozapošljavanje do tog perioda je isplaćeno 60 odsto odobrenih sredstava. Po 20 odsto biće uplaćeno poslije šest mjeseci, odnosno nakon godinu po zaključenju ugovora - pojasnio je Komljenović.

Nova pravila

Radenko Komljenović je podsjetio da je prošlogodišnji Program korišćenja podsticajnih sredstava za zapošljavanje imao i određene novine u odnosu na prethodni period.

- Ranije su subvencije bile namijenjene poslodavcima za zapošljavanje radnika, odnosno za sufinansiranje dijela troškova radnog mjesta. Od prošle godine subvencije su usmjerene za sufinansiranje troškova nabavke osnovnih sredstava, uvođenja novih standarda i prekvalifikaciju radnika - naglasio je Komljenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana