Уручена плакета града хуманитарној организацији Лучано Лама

Срна
Уручена плакета града хуманитарној организацији Лучано Лама

Бањалука - Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић уручио је данас плакету града Ђузепеу Кастелану, предсједнику и оснивачу хуманитарне организације "Лучано Лама" са Сицилије, захваљујући којој дјеца из бањалучког Удружења породица са четворо и више дјеце годинама одлазе на зимски и љетни распуст код вршњака у Италију.

Кастелано је рекао да је у посљедње двије деценије, у организацији ове хуманитарне организације, у Италији боравило 18.500 дјеце.

Он је нагласио да је њихова најважнија дјелатност угошћавање дјеце у италијанским породицама и навео да у петак, 21. јуна, за Италију креће 53. група.

"Допринијели смо формирању и васпитању цијеле једне генерације коју смо приближили култури мира, толеранције и солидарности", истакао је Кастелано.

Он је додао да је ова хуманитарна организација у БиХ присутна од 1992. године и да је помагала припадницима сва три народа.

"До сада смо испоручили и више од 200 камиона хуманитарне помоћи, помогли у изградњи прихватних центара и центара за дјецу са посебним потребама", рекао је Кастелано.

Амиџић је рекао новинарима да је захваљујући овој хуманитарној организацији, која више од двије деценије сарађује са удружењима из БиХ, много дјеце научило италијански језик, упознало Италију и њену културу.

Он је одао признање овој организацији због огромног ентузијазма и посвећености коју показују свих ових година.

Амиџић је истакао да је град Бањалука у протекле три године изградио 22 дјечија игралишта, неколико дјечијих вртића, те санирао 19 школа.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце града Бањалуке Јован Радовановић рекао је да је ово удружење предложило италијанску хуманитарну организацију за додјелу градског признања, поводом Дана града.

Он је навео да би више од 50 дјеце из вишечланих породица за који дан требало да крене у Италију, те је искориштена прилика за званично уручење признања будући да представници хуманитарне организације "Лучано Лама" у априлу нису могли доћи на свечаност у Бањалуку.

Радовановић је додао да ће педесетак дјеце од шест до девет година боравити у италијанским породицама 45 дана, а током боравка учити италијански језик, дружити се, упознати нове пријатеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана