Učenici poklonili 400 doza dragocjene tečnosti

V. P.
Učenici poklonili 400 doza dragocjene tečnosti

Banjaluka - U proljećnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u kojoj učestvuju učenici četvrtih razreda srednjih škola prikupljena je ukupno 401 doza.

Ova akcija, koju su organizovali Crveni krst Banjaluka i Zavod za transfuzijsku medicinu RS, počela je sa gimnazijalcima, a završena je juče sa đacima  Elektrotehničke škole, koji su donirali 48 doza. 

Učenik Elektrotehničke škole Miloš Ančić rekao je da mu je drago da može pomoći onima kojima je ova dragocjena tečnost potrebna.

Njegov vršnjak Srđan Radovanović je kazao da se veliki broj njegovih drugova odazvao ovoj akciji, te pozvao mlade da učestvuju u ovakvim akcijama, naglasivši da to nije teško i da "nečije malo nekome znači mnogo".

Specijalista transfuzijske medicine u Zavodu Božana Đukelić Selak rekla je da je akcija počela 16. februara.

- Neki đaci nisu mogli darovati krv zbog zdravstvenih poteškoća, a manji broj zbog hroničnih problema. Dešavalo se često da se isti đaci koji su vraćeni u prvom odazivanju, nakon nekoliko dana sami jave i daruju krv - navela je Selakova.

Ona je dodala da se iz godine u godinu povećava broj srednjoškolaca koji se odazivaju akcijama dobrovoljnog prikupljanja krvi.

Saradnik za zdravstvenu djelatnost gradske organizacije Crvenog krsta Koviljka Vlaški je rekla da se akcije dobrovoljnog davanja krvi srednjoškolaca organizuju dva puta tokom školske godine, u jesen i proljeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana