Ученици поклонили 400 доза драгоцјене течности

В. П.
Ученици поклонили 400 доза драгоцјене течности

Бањалука - У прољећној акцији добровољног давања крви у којој учествују ученици четвртих разреда средњих школа прикупљена је укупно 401 доза.

Ова акција, коју су организовали Црвени крст Бањалука и Завод за трансфузијску медицину РС, почела је са гимназијалцима, а завршена је јуче са ђацима  Електротехничке школе, који су донирали 48 доза. 

Ученик Електротехничке школе Милош Анчић рекао је да му је драго да може помоћи онима којима је ова драгоцјена течност потребна.

Његов вршњак Срђан Радовановић је казао да се велики број његових другова одазвао овој акцији, те позвао младе да учествују у оваквим акцијама, нагласивши да то није тешко и да "нечије мало некоме значи много".

Специјалиста трансфузијске медицине у Заводу Божана Ђукелић Селак рекла је да је акција почела 16. фебруара.

- Неки ђаци нису могли даровати крв због здравствених потешкоћа, а мањи број због хроничних проблема. Дешавало се често да се исти ђаци који су враћени у првом одазивању, након неколико дана сами јаве и дарују крв - навела је Селакова.

Она је додала да се из године у годину повећава број средњошколаца који се одазивају акцијама добровољног прикупљања крви.

Сарадник за здравствену дјелатност градске организације Црвеног крста Ковиљка Влашки је рекла да се акције добровољног давања крви средњошколаца организују два пута током школске године, у јесен и прољеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана