У вртићима у Бањалуци нема мјеста за све малишане

ATV
У вртићима у Бањалуци нема мјеста за све малишане

Бањалука - Мањак вртића годинама представља проблем родитељима Бањалучких малишана. Вртићи могу примити око 30 одсто дјеце која живе у граду, што је недовољно, јер би обухваћеност требала износити најмање 50 одсто.

Из Центра за предшколско образовање кажу да би овај проблем могао бити умањен, али не и потпуно ријешен, изградњом вртића у насељима Росуље и Обилићево. 

“Потребно би било да се ради на једној широј и дубљој стратегији развоја и грађења нових вртића, како би се тај обухват могао постићи у наредном периоду,”рекла је Јелена Куртиновић, директор Центра за предшколско васпитање и образовање Бања Лука. 

Старчевица, највеће насеље у граду има само два вртића. Тренутно се ради на поправци још једног што ће, барем мало, побољшати стање. Неке породице немају проблем при наласку вртића за своје малишане, каже Јован Радовановић. 

“Па ја колико знам, што се тиче наших породица, ко год се јавио да нема мјесту у вртићу ангажовали смо се и тражили подршку од Центра за предшколско васпитање, и добили смо је,” рекао је Радовановић, предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце. 

Поред изградње нових објеката,  разматра се још један начин да би се родитељима олакшало образовање малишана, тврди замјеник градоначелника Бањалуке.

“Поред рјешавања ових објеката ми почињемо да разговарамо да ли треба да се окренемо региону и на начин како је то регион ријешио. Да вршимо диференцирано цијену, да спустимо цијену још више за оне који су у стању потребе, али евентуално да уважимо тржишну цијену за оне породице чија су примања изнад одређеног нивоа,” рекао је Срђан Амиџић, замјеник градоначелника Града Бањалука.

Скоро двије хиљаде малишана налази се на листи чекања, јер у вртићима нема довољно капацитета. Неки од њих, али не сви, биће примљени након конкурса, који ће бити отворен од 1. до 15. августа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана