Тезге пуне, али фали купаца

nezavisne.com
Тезге пуне, али фали купаца

Бањалука - Пуне су нам тезге поврћа и воћа, али људи све слабије купују на пијацама, чешће се, посебно млађи, одлучују за маркете гдје имају паркинг, корпе и колица и могу отићи и увече, иако је на пијацама роба често свјежија.

Рекли су ово јуче продавачи на градској тржници у Бањалуци и додали да више посла буде викендом, али радним данима све је мањи број купаца.

У прилог томе да је продаја пољопривредних производа на зеленим пијацама у односу на исти период прошле године мања говоре и најновији подаци које је објавио Републички завод за статистику РС.

“Вриједност продаје на пијацама у јануару ове године износила је 1.087.509 КМ, што у поређењу са истим мјесецом претходне године представља смањење од 247.931 КМ, односно за 18,6 одсто”, истакли су у Заводу.

Нагласили су да је у поређењу са децембром прошле године вриједност продаје у јануару ове године била мања за 322.566 КМ,  односно за 22,9 одсто.

“У структури укупне продаје пољопривредних производа на зеленим пијацама у јануару 2019. године поврће је учествовало са 29,2 одсто, воће са 18,6 одсто, група остали производи са 17,4 одсто, млијеко и млијечни производи са 16,5 одсто, живина и јаја са 8,4 одсто, мед са 4,8 одсто, жита и производи од жита са 2,5 одсто, прерађевине воћа са 2,0 одсто и грожђе са 0,6 одсто”, показују статистички подаци.

Продавачи на пијацама кажу да купци долазе већином само да прошетају, али и када нешто пазаре, то обично буде “на мало”.

Милка Грмаш, продавачица поврћа на бањалучкој пијаци, каже да посјета, али и куповина зависе од времена.

“Када је лијепо вријеме, има купаца, чим је вријеме лошије, купаца је мање. Али ова година је лошија по питању продаје у односу на лани иако је роба са пијаце свјежија на тржници него у маркетима”, казала је Грмашева.

Према њеним ријечима, на пијаци и када има купаца, већином су то пензионери и старија популација, док млађи долазе углавном викендом.

Продавачица пасуља и лука на тржници каже да је цијена домаћег пасуља иста већ 10 година.

“Скоро цијели дан је прошао, а још ништа нисам продала, а и купци када купују, обично то буде на мало, јер народ нема новца за пуне кесе воћа и поврћа. Дешавало ми се да дођу и купе само главицу бијелог лука”, рекла је једна продавачица.

Бањалучани кажу да приликом куповине обично гледају цијену, а она је понекад слична као и у маркетима.

“Када имам времена, одем до пијаце и купим воћа и поврћа и то само због дјеце, јер желим да једу здравије, нађе се домаћег, али понекад послије посла не могу стићи па свратим у маркет. Некад су на акцији у маркетима цијене и ниже”, рекла је Бањалучанка Снежана Д.

Они који чешће бирају маркете од пијаца кажу да је то и због паркинга, али и недостатка слободног времена.

“Неки маркети раде и до 22 часа, тако да могу да купим воће и поврће и послије друге смјене “, рекла је једна Бањалучанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана