Служена литургија поводом Спасовдана

Срна
Служена литургија поводом Спасовдана

Бањалука - Служењем Свете архијерејске литургије у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, почело је обиљежавање крсне славе града - Спасовдана.

Свету архијерејску литургију служе њихова преосвештенства владика бањалучки Јефрем, те епископи новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин и канадски Митрофан.

Након литургије, биће освештани славско жито и колач, а потом ће кренути свечана литија.

Обиљежавање Спасовдана - крсне славе града почело је синоћ у Бањалуци отварањем изложбе архивских докумената “Варнава, патријарх српски /1930-1937/: пастир, градитељ, ревнитељ и исповједник”, коју су припремили Архив Републике Српске и Бански двор, те пригодним програмом “У сусрет Спасовдану”.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је отворио изложбу, рекао је да је важно држати се традиције и да је обиљежавање славе нешто што је аутентично у традицији српског народа.

У оквиру програма “У сусрет Спасовдану”, Бањалучанима су се представили Мјешовити хор Српског пјевачког друштва “Јединство”, Мјешовити хор Универзитета и Академије умјетности Бањалука, те хор свештеника Епархије бањалучке.

Спасовданску свечаност увеличали су и фолклорни ансамбл и народни оркестар Културно-умјетничког друштва “Свети Сава”, те Ансамбл народних игара и пјесама “Веселин Маслеша”, гуслар Иван Поповић и Градски тамбурашки оркестар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана