Повјереници звоне за поплаву и олују

Весна Поповић
Повјереници звоне за поплаву и олују

Бањалука - У случају поплава олујног вјетра или друге непогоде готово 500 повјереника цивилне заштите при мјесним заједницама пратиће ситуацију у улицама, зградама или у рејону за који су задужени, слати информације службама, те помагати у спасавању људи и заштити имовине.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун је рекао да је именовање повјереника при крају.

- У готово свим мјесним заједницама изабрани су повјереници, а од предвиђених 489 именовано их је 476. Њихов број по мјесним заједницама није исти и зависи од броја становника, густине насељености и слично. Када су у питању градске и приградске мјесне заједнице повјереници се именују за дијелове насеља, улице или стамбене зграде. Ако се ради о руралној један повјерилац се задужује за више засеока  - рекао је Ћућун и додао да би њихова организација требало да буде завршена до краја јануара.

Казао је да је за њих на прољеће планирана обука. 

- Они ће упозоравати грађане на који начин да заштите имовину од надолазеће опасности, савјетовати их које мјере да предузму, те ће учествовати у заштити и спасавању људи и материјалних добара. Осим тога, повјереници ће бити извор информација са терена. Ако су на примјер поплаве у питању знаће гдје су критичне локације, шта је проблем у рејону за који су задужени и да буду у контакту са Штабом за ванредне ситуације, Центром за обавјештавањем и узбуњивање или са цивилном заштитом - навео је Ћућун. 

Објаснио је да од оног тренутка када се прогласи ванредна ситуација сви повјереници морају да се одазову на зборно мјесто у њиховој МЗ, те да их градоначелник мобилизује.

- Поред повјереника у току је формирање и јединица цивилне заштите опште намјене које би требало да буде завршено средином фебруара - казао је Ћућун.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић је рекао да је важно да у случају непогода у мјесним заједницама постоји организована група којој се грађани могу обратити за помоћ али и информације.

- То су најбоље показале поплаве из 2014. године. Ми смо успјели самостално да се организујемо и помогнемо онима којима је то било потребно, али неки нису, и то искуство је показало да треба бити нека врста званичне организације цивилне заштите - навео је Маличевић.

Када је ријеч о Чесми казао је да су изабрани људи који су у 2014. години активно помагали на терену и показали су да су спремни на такву врсту одговорности.

Број повјереника у појединим МЗ

Старчевица -40

Борик 1 - 26

Обилићево 1 - 22

Обилићево 2 - 22

Паприковац - 13

Петрићевац - 13

Побрђе - 8

Ада - 6

Чесма - 6

Пријечани - 5

Поткозарје - 5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана