Počinje popis biljnih i životinjskih vrsta

I. K.
Počinje popis biljnih i životinjskih vrsta

Banjaluka - Grad i ove godine nastavlja da popisuje, klasifikuje i mapira biljne i životinjske vrste, što predstavlja osnov za njihovu održivu upotrebu, potvrđeno je u Odjeljenju za komunalne poslove.

Dobijeni podaci su neophodni i u slučajevima zaštite, odnosno brendiranja pojedinih proizvoda kao tradicionalnih ili autohtonih.

- Popis, odnosno inventarizacija predstavlja prikupljanje podataka sa terena o tome koje biljne, šumske, animalne i akvatične vrste nastanjuju područje grada - rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar. Popis se radi u šest faza, kojima će biti obuhvaćen čitav grad, a u ovogodišnjoj drugoj fazi biće sproveden u Bronzanom Majdanu, Obrovcu, Stratinskoj, Kmećanima, Melinama, Subotici i Vilusima.

Ove godine je planirano da za tu svrhu bude izdvojeno 12.000 KM. Podaci o genetičkim resursima obuhvataju vrste i staništa gajenih biljaka i životinja, kao i vrste i ekosisteme značajne za proizvodnju ljudske i stočne hrane, te omogućavaju dalji monitoring i identifikovanje promjena, čime se dobijaju kvalitetni podaci za procjenu ugroženosti i planiranje zaštite.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana