Osnovna škola “Seti Sava” na Laušu obilježila izuzetan jubilej: Pola vijeka na putu svetosavlja

Ilijana Božić
Osnovna škola “Seti Sava” na Laušu obilježila izuzetan jubilej: Pola vijeka na putu svetosavlja

Banjaluka - Osnovna škola “Sveti Sava” primila je prve đake školske 1968/1969. godine i od tada je odgojila i na životni put izvela generacije i generacije učenika. Oduvijek se odlikovala odličnim rezultatima u obrazovanju. Zato smo ponosni na 50 godina postojanja i plodnog rada.

Istakao je to na svečanoj akademiji povodom 50 godina rada škole u MZ Lauš direktor ove obrazovne ustanove Miroslav Popržen. 

- Iako je prošlo pola vijeka, nismo se umorili, naprotiv, tek smo dobili krila. Neka nam Savine blagodeti i misli budu  vodič u vremenu koje dolazi, a svetosavlje put sa kojeg ne smijemo skrenuti - rekao je Popržen.

Izuzetno posjećena svečanost održana je u ponedjeljak u Narodnom pozorištu RS. Baletom, glumom, folklorom, recitacijama i pjesmama učenici su prikazali istoriju škole od početka pa sve do danas. Posebna zahvalnost upućena je penzionisanim radnicima koji su bogato iskustvo nesebično dijelili sa mlađima prenoseći znanje djeci. Kada se pomene  ime prosvjetne radnice Jele Makivić, generacije bivših učenika osjete dašak djetinjstva i školskih klupa.

- Svaki susret sa bivšim učenicima osvježava sjećanja i uljepša dan. Srećna sam kad ih vidim kao profesore na fakultetima, ljekare, sveštenike, glumce, arhitekte, dobre zanatlije i vrijedne radnike, ali i brižne roditelje - istakla je Makivićeva.

Gradonačelnik Igor Radojičić čestitao je školi ovaj veliki jubilej, podsjetivši da je ona nekada nosila ime narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Drage Langa.

- Zajedno sa društveno odgovornim kompanijama priprema se izgradnja trećeg igrališta na Laušu. Ove godine izdvojili smo 260.000 KM za projekat nove sportske dvorane, koja bi trebalo da služi potrebama škole, ali i svim mještanima naselja Lauš - istakao je Radojičić. 

Radi stvaranja što boljih uslova za nastavu, proteklih deset godina traju intenzivna ulaganja kako u infrastrukturu, tako i u adaptiranje prostora Osnovne škole “Sveti Sava”.

- Očekuje se opremanje digitalnih učionica, ali i uključenost pedagoga u reformu obrazovanja. Ova škola iznjedrila je odlične đake uz pomoć i podršku kvalitetnog kadra - rekla je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Čestitka predsjednice Srpske

Čestitkama povodom velikog jubileja pridružila se i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Bila sam prosvjetni radnik i znam da je to jedan od poslova  gdje uvijek možete biti nadahnuti, ali i svjesni odgovornosti koju nosi. S roditeljske tačke razmišljate o ljudima koji su vam povjerili svoju djecu da ih učite. Velika je sreća kada se djeci stvore bolji uslovi za učenje i rad. S tim ciljem Vlada Srpske u ovu školu uložila je dva miliona KM - zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana