Novi urbanistički plan nakon 40 godina

J. S.
Novi urbanistički plan nakon 40 godina

Na međunarodnom tenderu je za projektanta za izradu urbanističkog plana grada i izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu izabran konzorcijum koji čini grupa ponuđača, i to “Urbis centar” iz Banjaluke, CEP - Centar za planiranje urbanog razvoja iz Beograda i Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

 

 

- Vrijednost posla je oko 550.000 KM i grad bi, ukoliko ne bude žalbi na izbor, nakon više od četiri decenije trebalo da dobije novi urbanistički plan koji će da definiše viziju budućeg razvoja grada - saopšteno je iz Gradske uprave.

U Odjeljenju za prostorno uređenje rečeno je da je riječ o kompleksnom poslu sa velikim obuhvatom terena i da je za izradu potrebno do dvije godine.

- Savjet za izradu urbanističkog plana, u čijem radu učestvuju brojni stručnjaci iz zemlje i regiona, utvrdio je smjernice kojim će se rukovoditi prilikom izrade ovog strateškog dokumenta. Budući urbanistički plan treba da prepozna Banjaluku kao regionalni centar i grad budućnosti, odnosno pametni i grad zelenila - navedeno je iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

Prema ovim smjernicama, urbanistički plan treba da bude i takav da očuva kulturni identitet i planira nove funkcije i sadržaje kojim će biti unaprijeđeni urbani identitet, privreda, infrastruktura, saobraćaj i turistička ponuda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana