Nazire se kraj mukama porodice Ožegović iz Gornje Piskavice

Brankica Smiljanić
Nazire se kraj mukama porodice Ožegović iz Gornje Piskavice

Banjaluka - Porodica Ožegović iz Gornje Piskavice, čija kuća se nalazi na samo metar od klizišta koje već pet mjeseci prijeti da je “proguta”, konačno bi mogla da odahne jer je počela njegova sanacija.

Osim kuće Ožegovića u zaseoku Jorgići, ovo klizište, koje se iznenada pojavilo krajem marta i širilo velikom brzinom, ugrozilo je i dio seoskog puta. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Goran Knežević kazao je da bi prva faza radova trebalo da bude završena do septembra.

- Sanacija klizišta je počela kako ne bi došlo do daljeg širenja odrona. Ovo je tek početak prve faze. Radovi će trajati nekoliko dana dok se ova situacija ne riješi. Posebno zahvaljujemo načelniku Odjeljenja za inspekcijske poslove Janku Kecmanu, koji nam je izašao u susret kako bi krenula sanacija - rekao je Knežević.

Olakšanje koje je osjetio Radovan Ožegović kad je vidio da su počeli radovi oko njegove porodične kuće nije mogao da opiše, jer je čitav život radio na njenom podizanju.

Ovaj domaćin je radni vijek proveo u Sloveniji, a u rodni kraj se vratio kako bi u novosagrađenoj kući proveo penzionerske dane. Međutim, umjesto uživanja sa porodicom u seoskom miru, suočio se sa strahom da će ostati bez krova nad glavom.

- Srećan sam što su počeli radovi, jer će bar privremeno biti riješen problem sa klizištem. Strahovali smo da će sav trud koji smo ulagali u proteklih 40 godina nestati u trenutku - rekao je Radovan Ožegović.

On i njegova supruga Slavica proveli su mnoge besane noći strahujući od klizišta.

- Nije bilo prijatno gledati veliki odron koji se brzo širio, a kamoli boraviti u kući, zbog čega smo bili u pomoćnom objektu - ispričao je Ožegović.

Prema njegovim riječima, konačno rješenje ovog problema ne može se očekivati prije kraja godine. Dodao je da će dogodine aplicirati za drugu fazu projekta kako bi klizište bilo sanirano u potpunosti.

Igralište i putevi

Uslovi života u Gornjoj Piskavici uskoro bi trebalo da budu poboljšani, a u planu je i gradnja školskog igrališta.

- Nadamo se da će izgradnja ovog igrališta, ali i više saobraćajnica na ovom području doprinijeti tome da ljudi, bez obzira na sve teškoće, ostanu na selu - rekao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

Vrijednost radova, koji treba da počnu za deset dana, zajedno sa inventarom iznosiće 40.000 KM. Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kazao je da bi ove godine trebalo da bude izvedeno više radova na saobraćajnoj infrastrukturi u Piskavici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana