Karta u gradskom i prigradskom skuplja i do 15 odsto

Miloš Vasiljević
Karta u gradskom i prigradskom skuplja i do 15 odsto

Banjaluka - Svi koji koriste usluge javnog prevoza mogu očekivati novi udar na džep, jer bi od 1. marta cijene karata u gradskom i prigradskom saobraćaju trebalo da skoče od deset do 15 odsto.

Prevoznici, koji su juče predali Gradskoj upravi zahtjev za povećanje cijena, novi cjenovnik pravdaju poskupljenjem goriva. Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da se o poskupljenju odavno priča, te da je zahtjev prevoznika o poskupljenju karata u proceduri.

- Kada dobijem zahtjev auto-prevoznika, vidjećemo. Prema  onome što znam nezvanično, zahtjev se nalazi još u protokolu. Postoji osnov za povećanje cijene karata, jer prema ugovoru auto-prevoznika i bivšeg gradonačelnika, kada energenti poskupe ili pojeftine za 15 odsto, stiču se uslovi za promjenu cijene karte. Ako su ispunjeni uslovi, to će razmatrati Komisija za korporativno upravljanje, analizu rade Odjeljenje za privredu i Odjeljenje za saobraćaj i puteve, te na kraju gradonačelnik daje saglasnost - rekao je Sandić.

Prevoznici kažu da im zbog poskupljenja goriva nije ništa drugo preostalo nego da predaju zahtjev za poskupljenje, a o cijenama nisu željeli detaljnije da govore. 

- Napravili smo presjek maloprodajnih cijena goriva na benzinskim pumpama i u skladu s tim auto-prevoznici su poslali  zahtjev Gradskoj upravi. Smatramo da bi od 1. marta trebalo da se primjenjuje novi cjenovnik jer su se stekli svi optimalni uslovi za to - istakao je direktor "Pavlović tursa" Goran Starčević.

Prema riječima direktora "Autoprevoza" Dejana Mijića, formiranje novih cijena bi trebalo da bude završeno prije 1. marta kako bi mogli blagovremeno da izdaju mjesečne karte.

- Zvanično poskupljenje slijedi od 1. marta, ipak zbog štampanja to sve mora biti završeno najkasnije do 20. februara, da bi 25. počela prodaja karata. Kada su cijene u pitanju, realno je očekivati da poskupe od 10 do 15 odsto, mada još ne znamo najpreciznije - rekao je Mijić.

Prema nezvaničnim informacijama, pojedinačna gradska karta poskupjeće najmanje za 20 feninga, dok će cijene mjesečnih, u zavisnosti od zone i da li je riječ o radnicima ili studentima, biti veće od pet do deset maraka.

Građani

Građani su ogorčeni najavljenim poskupljenjem karata.

- Sramotno je da se uvijek pronalaze razlozi za poskupljenja, dok nam plate svakodnevno padaju. Svaka marka nam je bitna i svi koji su prinuđeni da koriste usluge gradskih prevoznika i te kako će to da osjete - kazala je Mirjana M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana