Карта у градском и приградском скупља и до 15 одсто

Милош Васиљевић
Карта у градском и приградском скупља и до 15 одсто

Бањалука - Сви који користе услуге јавног превоза могу очекивати нови удар на џеп, јер би од 1. марта цијене карата у градском и приградском саобраћају требало да скоче од десет до 15 одсто.

Превозници, који су јуче предали Градској управи захтјев за повећање цијена, нови цјеновник правдају поскупљењем горива. Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да се о поскупљењу одавно прича, те да је захтјев превозника о поскупљењу карата у процедури.

- Када добијем захтјев ауто-превозника, видјећемо. Према  ономе што знам незванично, захтјев се налази још у протоколу. Постоји основ за повећање цијене карата, јер према уговору ауто-превозника и бившег градоначелника, када енергенти поскупе или појефтине за 15 одсто, стичу се услови за промјену цијене карте. Ако су испуњени услови, то ће разматрати Комисија за корпоративно управљање, анализу раде Одјељење за привреду и Одјељење за саобраћај и путеве, те на крају градоначелник даје сагласност - рекао је Сандић.

Превозници кажу да им због поскупљења горива није ништа друго преостало него да предају захтјев за поскупљење, а о цијенама нису жељели детаљније да говоре. 

- Направили смо пресјек малопродајних цијена горива на бензинским пумпама и у складу с тим ауто-превозници су послали  захтјев Градској управи. Сматрамо да би од 1. марта требало да се примјењује нови цјеновник јер су се стекли сви оптимални услови за то - истакао је директор "Павловић турса" Горан Старчевић.

Према ријечима директора "Аутопревоза" Дејана Мијића, формирање нових цијена би требало да буде завршено прије 1. марта како би могли благовремено да издају мјесечне карте.

- Званично поскупљење слиједи од 1. марта, ипак због штампања то све мора бити завршено најкасније до 20. фебруара, да би 25. почела продаја карата. Када су цијене у питању, реално је очекивати да поскупе од 10 до 15 одсто, мада још не знамо најпрецизније - рекао је Мијић.

Према незваничним информацијама, појединачна градска карта поскупјеће најмање за 20 фенинга, док ће цијене мјесечних, у зависности од зоне и да ли је ријеч о радницима или студентима, бити веће од пет до десет марака.

Грађани

Грађани су огорчени најављеним поскупљењем карата.

- Срамотно је да се увијек проналазе разлози за поскупљења, док нам плате свакодневно падају. Свака марка нам је битна и сви који су принуђени да користе услуге градских превозника и те како ће то да осјете - казала је Мирјана М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана