Гимназијалци даровали драгоцјену течност

Ј. Ц.
Гимназијалци даровали драгоцјену течност

Бањалука - Са жељом да помогну онима којима је помоћ најпотребнија 140 ученика Гимназије одазвало се у петак на хуманитарну акцију добровољног давања крви.

Иако су били спремни да дарују драгоцјену течност, неки од њих то нису могли да учине због здравствених потешкоћа, али су казали да неће одустајати од давалаштва. Великим одзивом ученика задовољна је и директорица Завода за трансфузијску медицину РС Гордана Гузијан.

- Прољећне акције су бројније јер више ђака постане пунољетно, што је предуслов да буду добровољни даваоци крви - изјавила је Гузијанова и додала да су сљедећи на реду ученици Технолошке и Школе ученика у привреди, који ће даровати драгоцјену течност 26. фебруара.

Професорица биологије Жана Миљевић је истакла да су у Гимназији срећни што ђаци схватају значај давања крви и помагања и што са 18 година имају црту хуманости.

Од ученика се могло чути да је особље Завода љубазно и да је атмосфера пријатна, а да сам чин давања крви није болан и непријатан, због чега ће сигурно поново даровати крв.

Гимназијалка Јелена Пешевски каже јој је довољна мотивација то што некоме на овај начин може спасити живот.

- Први пут кад сам давала крв мало сам се плашила, а сада није било никаквог страха. Свима поручујем да учине добро дјело и да поклоне капи живота - рекла је Пешевски.

Други пут је крв да­о и Дејан Миљковић, који каже да ће то чинити и даље. За разлику од њих ученица Лана Девић је први пут дала крв, а сигурно јој то није и посљедњи, јер она сматра да млади треба што више да учествују у оваквим акцијама.

- Ово је веома интересантно искуство и срећан сам што имам прилику да некоме помогнем - казао Андреј Марчета и додао да је његов брат вишеструки давалац крви. Акцији ће се током фебруара и марта одазвати и ученици других школа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана