Fiksna naknada za vlasnike kalorimetra u Banjaluci 32 feninga po kvadratu

Vesna Popović
Fiksna naknada za vlasnike kalorimetra u Banjaluci 32 feninga po kvadratu

Banjaluka - Odjeljenje za komunalne poslove sačinilo je prijedlog novog cjenovnika usluga "Eko-toplane", kojim se za potrošače koji imaju kalorimetre uvodi naplata fiksne naknade od 32 feninga po kvadratnom metru.

U praksi će to da znači da će svi oni koji imaju kalorimetre, odnosno oko 15 odsto korisnika gradskog grijanja, za prosječan stan od 50 kvadrata mjesečno plaćati 16 KM pored onoga što potroše. Za preostale potrošače, one koji plaćaju grijanje po kvadratnom metru, cijene ostaju iste.

Ovaj cjenovnik naći će se pred odbornicima Skupštine grada 31. januara uz odluke kroz koje će "Eko-toplana" i zvanično preuzeti grijanje grada.

U Gradskoj upravi uvjeravaju da svi gradovi u zemljama okruženja, uključujući i one u BiH, već odavno imaju uveden takozvani fiksni dio za korisnike kalorimetara.  Ističu da bi bez njega održivost sistema grijanja bila dovedena u pitanje. Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić istakao je da je do prijedloga o uvođenju fiksnog dijela došlo poslije opsežne analize koja je uključivala i ekonomsku moć potrošača.

- I sa uvođenjem fiksnog dijela korisnici sa kalorimetrima, prema našim podacima, i dalje će biti u povoljnijoj poziciji u odnosu na one koji plaćaju po kvadratnom metru. Pri tome treba znati da su potrošači sa kalorimetrima, po trenutnim cijenama, plaćali grijanje 0,45 KM po kvadratnom metru, što je ekonomski neodrživo - navodi Amidžić.

Dodao je da je predložena tarifa i dalje povoljnija u odnosu na okruženje.

- Primjera radi, potrošači u Sarajevu plaćaju fiksni dio od 0,56 KM po kvadratu, s tim da kod njih, za razliku od Banjaluke, ovu naknadu plaćaju i potrošači koji su se odjavili sa grijanja. Doduše, u nekim gradovima, poput Beograda, fiksni dio se plaća po kilovatu isporučene energije, ali kad podatak preračunamo u onaj po kvadratnom metru, iz toga proizlazi da kod njih fiksni dio iznosi 0,77 KM, odnosno čak 140 odsto više nego što će to biti u Banjaluci - kaže Amidžić.

Odgovarajući na kritike opozicije Amidžić je istakao da je gradska administracija odlučna da konačno riješi decenijski problem sistema grijanja.

- Naša namjera nije da budemo popularni, nego da rješavamo probleme. Svi, pa i opozicija, moraju biti svjesni da je sadašnji sistem bio neodrživ, što je uostalom i dovelo do ogromnih dugovanja "Toplane" i opasnosti da grad ostane bez grijanja. Iz tog razloga i ušli smo u projekat nove toplane, a da bi on bio finansijski održiv, neophodno je uvođenje fiksnog dijela za dio korisnika - kazao je Amidžić.

Stara toplana

Igor Radojičić je rekao da će se stara toplana moći koristiti za dogrijavanje grada u slučaju potrebe.

- Jedan dio radnika ide u "Eko-toplanu", drugi u penziju, a ostali će biti tehnološki višak. Ukoliko 31. januara Skupština prihvati potrebne odluke, nova toplana preuzeće grijanje grada.  Biće potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između nove i stare toplane. Nova toplana će davati naknadu iz koje će se finansirati minimalan broj radnika stare toplane i za održavanje određenih sistema - kazao je Radojičić, ali nije precizirao kolika će biti ta naknada i dodao da će iznos biti definisan narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana