Азил за псе у Бањалуци илегално на градској парцели

Милијана Латиновић
Азил за псе у Бањалуци илегално на градској парцели

Бањалука - Удружење “Кербер” које од града Бањалука бесплатно тражи смјештај за азил за псе, нелегално је запосјело градско земљиште у Раковачким барама, без икаквог правног основа, тврде у градском Одјељењу за локални економски развој и стратешко планирање.

Након што је ово удружење које збрињава псе луталице затражило од града да им се земљиште у њиховом азилу додијели под посебним условима, односно бесплатно, на видјело је испливала чињеница да “Кербер” годинама користи боксове и земљиште у Битољској улици б.б. у Раковачким барама, без правног основа.

Наиме, “Керберу” је спорно земљиште својевремено додијелило Кинолошко друштво Бањалука, које се, како тврде у Градској управи и у уговору о уступању земљишта лажно представило као власник.

Како појашњавају у овом градском одјељењу, Кинолошко друштво је имало уговорни однос са градом у вези са тим земљиштем само у периоду од 2009. до 2010. године.

- Увидом у архиву установили смо да су четири године касније, односно 2014. године сачинили некакав уговор са “Кербером” којим им је то Кинолошко друштво “додијелило” градско земљиште и то у вријеме када нису били чак ни корисници тог земљишта, а камоли власници. Све и да су били корисници земљишта у уговору је јасно наведено да корисник простора не може просторије нити њихов дио дати под закуп - навели су за “Глас Српске” у надлежном градском одјељењу.

Додају да је спорни уговор тада у име “Кербера” потписао предсједник удружења Горан Милојевић.

- Милојевић је био упознат са елементима уговора и чињеницом да су спорно земљиште и боксове добили на коришћење од Кинолошког друштва Бањалука, које се лажно представило као власник, а не од града Бањалука - истакли су у овом одјељењу.

Милојевић тврди да је “Кербер” на истој локацији већ девет година и да не пристају на то да се земљиште додијели на лицитацији, јер би, тврди он, у том случају неко други могао да подигне цијену.

- Некадашње Кинолошко друштво које нам је дало земљиште је у уговору навело да је власник и град се сада ухватио тога да они нису били власници и да смо ми нелегално на том простору. Сви у Градској управи су знали да смо ми на тој локацији, чак нас је и посјетио некадашњи предсједник Скупштине града Будимир Балабан и уручио донацију. Како је нелегално ако нам предсједник градске Скупштине долази у посјету - рекао је Милојевић и додао да у азилу тренутно борави двадесетак паса.

Правилник

У градском Одјељењу за локални економски развој и стратешко планирање кажу да је прописано да се пословне зграде, просторије и гараже могу под посебним условима дати у закуп органима, установама и организацијама чији је оснивач РС или град, хуманитарним организацијама у области културе, спорта, здравствене и социјалне заштите.

- У конкретном случају ријеч је о захтјеву за издавање у закуп боксова и земљишта, под посебним условима, који немају карактер пословног простора и не постоји правни оквир за њихово издавање у закуп под посебним условима - навели су у надлежном одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана