Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka: Pred gradskim odbornicima je puno posla

ELTA TV
Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka: Pred gradskim odbornicima je puno posla

Banjaluka - "Krvna slika“ gradskog parlamenta se bitno izmjenila, u proteklih godinu dana. Bilo je tu puno turbulencija, ali kada se sve sagleda u globalu, parlamentarci su vrijedno radili.

Preko 600 tačaka dnevnog reda je razmatrano, 15 sjednica Skupštine grada je održano... Pred kraj protekle godine usvojen je i budžet za 2018. godinu. Sve to dovodi do zaključka da prepreke u ovoj godini za rad Gradskog parlamenta neće postojati, rekao je ovo Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka gostujući u emisiji Banjalučka hronika na Elta televiziji.

„Budžet u visini od 134 miliona KM je usvojen. Usvojili smo sve one programe koji su bitni za razvoj grada. Puno projekata nas čeka u ovoj godini. Mislim da će ova godina biti još bolja u odnosu na prethodnu. Ono što posebno interesuje sve naše sugrađane jeste da ćemo da gradimo Zeleni most. Imamo i u najavi da će nakon spajanja istočnog tranizita, možda da se pokrene i incijativa prema putevima RS da se istočni tranizit još produži prema Napredovom stadionu. Biće mnogo kružnih saobraćajnica, ićićemo i u adaptaciju i izgradnju vrtića na teritoriji grada. Biće svakako priče i o gradskoj imovini,“ navodi Talić.

U devet godina, koliko je u Skupštini grada, Zoran Talić potencira pitanje koje se tiče gradske imovine. Na tome će, kaže, i dalje insistirati.

„Svake godine javlja se određena afera kada je u pitanju gradska imovina. Ja sam predložio dvije tačke dnevnog reda. Jedna se odnosi na razvojnu kompomentu, odnosno da se identifikuje kompletna imovina. Druga se odnosi na javna izlaganja koja ide od strane Geodetske uprave, a koja je izazvala veliku konfuziju kada su u pitanju građani Banjaluke i njihova imovina. Moramo da vidimo šta je to što Geodetska uprava radi. Imam informaciju da je to projekat koji je finansiran od strane Svjetske banke i da se radi na čitavoj teritoriji RS. Mi kao lokalna zajednica smo zaintersovani da vidimo u kojoj je to fazi.To bi gradu donijelo velike prednosti.“ rekao je Talić

Saradnjom sa aktuelnom gradskom administracijom Talić je i više nego zadovoljan. Sa načelnicima i gradonačelnikom je u stalnoj komunikaciji. Ono na šta se posebno fokusira jeste privlačenje privrednika u naš grad.

„Broj jedan nam je privreda. Bez privrede nemamo šta da tražimo. Ona je osnovni ključ svega dalje što treba da se razvija. Ugostio sam velik broj privrednika, kako u kabinetu, tako sam i sam odlazio do velikog broja privrednika, kako u našoj zemlji, tako i van države. Oni, sa kojima sam obavio razgovor, iskazali su svoje interesovanje da ulažu u Banjaluku. Međutim, tu ima problem, a to je da je takvim privrednicima, koji žele da ulažu u grad, najveći problem nekvalifikovana radna snaga. Gradonačelnik i ja smo pokrenuli mnogo razgovora sa privrednicima, u želji da ih dovedemo ovdje.“

Kompletna situacija u kojoj se nalazi cijela Republike Srpska, kao i naša politička zajednica, dovela je do toga da je morao da se javi neki novi politički pokret. Upravo tako je i nastao „Poligraf“, rekao je Talić gostujući u emisiji Banjalučka hronika.

„To  je pokret koji u fokus stavlja građane. Mislim da su političke partije uveliko izgubile ideologiju te na neki način počele su se baviti onim čime ne trebaju. Zatvorile su se, a građani su ostali sa strane. Bio sam u političkoj partiji, napustio sam političku partiju, odlučio sam da pokrenem „Poligraf“. To je projekat koji će da zaživi, prvo u regionalnom dijelu, pa i šire.Želimo građane da stavimo u centar.

 Politika treba da posluži za artikulaciju interesa građana, front je nešto što je široko, a građanin su u centru pažnje. Oni treba da se pitaju i treba da uspostavimo građansku demokratiju. Zahjtevi koji dolaze prema „Poligrafu“ od strane građana, plasiraćemo prema nadležnim institucijama. Poligraf je pokrenut od stotinjak građana grada Banjaluka, sa velikim entuzijazmom, voljom i željom. Kada smo pokretali „Poligraf“, ideja i ambicija nam je bila da okupljamo građane, da sa njima razgovaramo, ali da se nama pridruže i druge organizacije. Sigurno je da ćemo se širiti dalje“

Talić podsjeća da su na svečanoj konferenciji „Poligrafa“, održanoj krajem prošle godine u Banjaluci, predstavljeni su planovi ove političke organizacije o komunalnim temema, infrastrukturnim projektima, projektima iz kulture, te iz sporta, kao i planovi formiranje novih rekreativnih zona u gradu Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana