Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука: Пред градским одборницима је пуно посла

ELTA TV
Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука: Пред градским одборницима је пуно посла

Бањалука - "Крвна слика“ градског парламента се битно измјенила, у протеклих годину дана. Било је ту пуно турбуленција, али када се све сагледа у глобалу, парламентарци су вриједно радили.

Преко 600 тачака дневног реда је разматрано, 15 сједница Скупштине града је одржано... Пред крај протекле године усвојен је и буџет за 2018. годину. Све то доводи до закључка да препреке у овој години за рад Градског парламента неће постојати, рекао је ово Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука гостујући у емисији Бањалучка хроника на Елта телевизији.

„Буџет у висини од 134 милиона КМ је усвојен. Усвојили смо све оне програме који су битни за развој града. Пуно пројеката нас чека у овој години. Мислим да ће ова година бити још боља у односу на претходну. Оно што посебно интересује све наше суграђане јесте да ћемо да градимо Зелени мост. Имамо и у најави да ће након спајања источног транизита, можда да се покрене и инцијатива према путевима РС да се источни транизит још продужи према Напредовом стадиону. Биће много кружних саобраћајница, ићићемо и у адаптацију и изградњу вртића на територији града. Биће свакако приче и о градској имовини,“ наводи Талић.

У девет година, колико је у Скупштини града, Зоран Талић потенцира питање које се тиче градске имовине. На томе ће, каже, и даље инсистирати.

„Сваке године јавља се одређена афера када је у питању градска имовина. Ја сам предложио двије тачке дневног реда. Једна се односи на развојну компоменту, односно да се идентификује комплетна имовина. Друга се односи на јавна излагања која иде од стране Геодетске управе, а која је изазвала велику конфузију када су у питању грађани Бањалуке и њихова имовина. Морамо да видимо шта је то што Геодетска управа ради. Имам информацију да је то пројекат који је финансиран од стране Свјетске банке и да се ради на читавој територији РС. Ми као локална заједница смо заинтерсовани да видимо у којој је то фази.То би граду донијело велике предности.“ рекао је Талић

Сарадњом са актуелном градском администрацијом Талић је и више него задовољан. Са начелницима и градоначелником је у сталној комуникацији. Оно на шта се посебно фокусира јесте привлачење привредника у наш град.

„Број један нам је привреда. Без привреде немамо шта да тражимо. Она је основни кључ свега даље што треба да се развија. Угостио сам велик број привредника, како у кабинету, тако сам и сам одлазио до великог броја привредника, како у нашој земљи, тако и ван државе. Они, са којима сам обавио разговор, исказали су своје интересовање да улажу у Бањалуку. Међутим, ту има проблем, а то је да је таквим привредницима, који желе да улажу у град, највећи проблем неквалификована радна снага. Градоначелник и ја смо покренули много разговора са привредницима, у жељи да их доведемо овдје.“

Комплетна ситуација у којој се налази цијела Републике Српска, као и наша политичка заједница, довела је до тога да је морао да се јави неки нови политички покрет. Управо тако је и настао „Полиграф“, рекао је Талић гостујући у емисији Бањалучка хроника.

„То  је покрет који у фокус ставља грађане. Мислим да су политичке партије увелико изгубиле идеологију те на неки начин почеле су се бавити оним чиме не требају. Затвориле су се, а грађани су остали са стране. Био сам у политичкој партији, напустио сам политичку партију, одлучио сам да покренем „Полиграф“. То је пројекат који ће да заживи, прво у регионалном дијелу, па и шире.Желимо грађане да ставимо у центар.

 Политика треба да послужи за артикулацију интереса грађана, фронт је нешто што је широко, а грађанин су у центру пажње. Они треба да се питају и треба да успоставимо грађанску демократију. Захјтеви који долазе према „Полиграфу“ од стране грађана, пласираћемо према надлежним институцијама. Полиграф је покренут од стотињак грађана града Бањалука, са великим ентузијазмом, вољом и жељом. Када смо покретали „Полиграф“, идеја и амбиција нам је била да окупљамо грађане, да са њима разговарамо, али да се нама придруже и друге организације. Сигурно је да ћемо се ширити даље“

Талић подсјећа да су на свечаној конференцији „Полиграфа“, одржаној крајем прошле године у Бањалуци, представљени су планови ове политичке организације о комуналним темема, инфраструктурним пројектима, пројектима из културе, те из спорта, као и планови формирање нових рекреативних зона у граду Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана