Zlatni đaci osvojili tri bronzane medalje

Aleksandar Stojanović
Zlatni đaci osvojili tri bronzane medalje

Banjaluka - Učenici Gimnazije pozicionirali su Banjaluku rame uz rame sa svjetskim metropolama, osvojivši u međunarodnoj areni znanja u Moskvi tri bronzane medalje iz matematike i fizike.

Puni pozitivnih utisaka, držeći u rukama medalje zlatnog sjaja, đaci su se vratili s Olimpijade metropola iz prirodnih nauka, a ponosnim učinili cijelu školu.

Banjaluci je, zahvaljujući njihovim rezultatima, u konkurenciji 33 metropole pripao pehar za treće timsko mjesto, a u generalnom plasmanu je zauzela 22. mjesto.

Aleksa Račić i Sergej Krčmar osvojili su bronzanu medalju iz fizike, a Marko Jojić iz matematike. Pored nagrađenih učenika, grad na Vrbasu su predstavljali još Nikolina Župljanin, Milica Milašinović, Filip Beštić, Leon Kosić i Jovan Stoiljković u pratnji profesora Milanke Đurić-Radukić, Ranke Spasojević i Bojana Pažina.

Bez prevelike pompe i pažnje javnosti, ovi đaci su otišli da predstave svoj grad onim najvrednijim, znanjem, takmičeći se sa vršnjacima iz mnogo većih i razvijenijih gradova. U Moskvi su boravili sedam dana, a pored takmičenja, nisu propustili priliku da obiđu znamenitosti glavnog grada Rusije. Iskustva i utiske iz ovog grada, kako kažu, pamtiće do kraja života. Učeniku četvrtog razreda Aleksi Račiću, koji je osvojio bronzanu medalju iz fizike, ovo je bilo drugo učešće na prestižnom takmičenju.

- Na takmičenju iz matematike lani sam osvojio bronzanu medalju. Srećan sam što i ove godine uspjeh nije izostao - rekao je Račić.

Za razliku od Alekse, učenici Sergej Krčmar i Marko Jojić su ove godine učestvovali prvi put, ali ih to nije spriječilo da osvoje bronzanu medalju iz fizike, odnosno matematike.

- Ovo je moje prvo međunarodno takmičenje iz fizike i rezultat je bio neočekivan. Cilj koji sam sebi postavio jeste da uradim najbolje što znam, a kao nagrada je došao ostvareni rezultat - kazao je Sergej, učenik drugog razreda.

Marko Jojić je osvojio bronzu na takmičenju iz matematike, a medalja srebrnog sjaja izmakla je za bod.

- Iako je rezultat odličan, ostaje žal za tim drugim mjestom jer mi je falio samo jedan bod. Ali, sve u svemu, utisci i iskustvo su veoma pozitivni - dodaje ovaj đak drugog razreda.

Pored obaveza na takmičenju, gimnazijalci su iskoristili ovu priliku da uživaju u čarima jednog od najvećih svjetskih gradova. Obišli su Gorki park, Puškinov muzej, Kremlj, vozili se metroom, a kao posebno iskustvo ističu krstarenje rijekom Moskvom. Učenice Nikolina Župljanin i Milica Milašinović kažu da će boravak u Moskvi ostati u najljepšem sjećanju iako nisu osvojile medalju. Profesor matematike Bojan Pažin smatra da je izuzetan uspjeh biti dio ovako velikog takmičenja.

- Banjaluci i Gimnaziji je ukazana čast da se njeni učenici “bore” u areni znanja s učenicima iz milionskih gradova. Među učesnicima su bili đaci iz Bostona, Šangaja, Tokija, Berlina i mnogi drugi, a Banjaluka je po broju stanovnika daleko iza tih gradova. Međutim, neki od tih gradova su na kraju bili slabije rangirani od nas i time smo pokazali da možemo da se nosimo sa najvećima - dodaje Pažin.

Profesorica hemije Milanka Đurić-Radukić je istakla da su đaci opravdali povjerenje i svojim trudom, zalaganjem i znanjem predstavili Gimnaziju i grad na najljepši način.

 Grad

Gradonačelnik Igor Radojičić je na poziv grada Moskva s učenicima Gimnazije učestvovao u radu Moskovske međunarodne sedmice obrazovanja. U okviru toga održan je forum pod nazivom “Grad obrazovanja 2018”, gdje je organizovano više od 80 sesija o raznim temama. Predavanja su održali međunarodni lideri i eksperti iz oblasti politike obrazovanja, a predstavljene su i savremene tehnologije i oprema u obrazovnom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana