“Зелени”, “паметни” и град инвестиција

Весна Поповић
“Зелени”, “паметни” и град инвестиција

Бањалука - Бањалука би до краја године требало да добије нову десетогодишњу стратегију развоја, а тежиште ће бити стављено на четири области, и то: повољно пословно окружење, зелени и паметни град те развој друштвених садржаја.

Изјавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић, нагласивши да је у току израда документа који обухвата период од 2018. до 2027. године. 

- Досадашњи резултати тог рада презентовани су и представницима Развојног фонда Уједињених нација (УНДП) на јучерашњем састанку. То је озбиљан систематски и стратешки посао, гдје се ради мјесецима и УНДП је наш партнер у том послу - рекао је Радојичић. 

Прецизирао је да су до сада завршени анализа ситуације у граду, пројекције и циљеви развоја.

- Ставили смо тежиште на четири политике, а прва је да  идемо у правцу који ће му омогућити да постане град са повољним пословним окружењем - рекао је Радојичић.

Друга се односи на област под називом “зелени град”.

- Ту не мислим само на стварање нових паркова, већ и на питања из екологије и на рјешавању проблема водоснабдијевања и канализације - навео је Радојичић.

Нагласио је да је циљ и да Бањалука постане дио тренда такозваних паметних градова.

- Желимо да добијемо модерну управу и да користимо модерне технологије - навео је Радојичић.

Нагласио је да је важно да град има развијене друштвене дјелатности те да ће то бити четврти циљ.

- То подразумијева наше напоре да Бањалука буде европска престоница културе те улагања у развој спорта, школства и осталог - казао је Радојичић.

Навео је да су тренутно у фази развоја секторских политика, односно да свака од ових области буде разрађена по појединим сегментима како бисмо добили оперативни план.

-  Циљ је да у другој половини августа са партнерима које чине представници цивилног сектора, привреде и других области прођемо те планове како би нацрт стратегије био готов у октобру. То значи да бисмо након провођења јавне расправе до краја године имали усвојену наредну стратегију развоја града за десет година - рекао је Радојичић.

НЛБ група

Игор Радојичић је јуче разговарао са представницима НЛБ групе, коју је предводио предсједник управе Блаж Бродњак.

- Градска управа настоји да са пословном заједницом и финансијским сектором има партнерски однос како бисмо их информисали о свим нашим будућим плановима и пројектима - рекао је Радојичић.

Блаж Бродњак је рекао да им је градоначелник представио како види развој града у будућем периоду те да им част што ће НЛБ група имати прилику да у томе учествује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана